fbpx

Za Valentinovo: Nježno i oštro Maje Cipek

Zagreb…

Nježno i oštro Maja CipekU četvrtak, 14. veljače 2019. godine u 19.00 sati u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka bit će otvorena izložba Nježno i oštro autorice Maje Cipek. Izložbu, koja traje do 1. ožujka 2019., otvorit će povjesničarka umjetnosti Ksenija Foretić.
Ove monotipije nastale su u ljeto 2018. godine. Radi se o slojevima otisaka oštrih i nježnih predmeta koje autorica Maja Cipek pronalazi u svojoj okolini (cirkulari, brus papir, mrežica zvučnika, lišće, suha trava, kora drveta, gaza….). Njihovi otisci stvaraju teksture koje se nižu u slojevima i stvaraju finalnu kompoziciju. U tom procesu nizanja slojeva teksture mogu omekšati otiske oštrih predmeta ili pak obrnuto – otisak nekog nježnog predmeta može postati oštar. Stoga je i naziv ove izložbe – Nježno i oštro.

Iz teksta predgovora Ksenije Foretić:
Na ujednačen format Maja Cipek postavlja likovnu kompoziciju poznatih i gotovo prozaičnih predmeta koji u obradi i prenošenju na sliku gube svoja taktilna svojstva, originalnu boju i svedeni su na siluetu. Nestaje utilitarnost, nastaje vizualna kvaliteta. Provlači ih kroz prešu, otisak za otiskom, doslovno ih pritišće na dvodimenzionalnu plohu. Pažljivo odmjerava redoslijed, na jedan vizualni sloj otiskuje drugi i odlučuje – kada je gotovo. I svaki motiv koji se pojavi na slici nastaloj tehnikom monotipije otisak je stvarnog predmeta. Na jednoj površini pomirene su dvije suprotnosti: oštri predmeti i oni fragilni, nježni, krhki.

Ulaz na izložbu Nježno i oštro je slobodan.

Foto: Press – Maja Cipek