fbpx

Premijera dokumentarnog filma Galeb Ivana Živkovića Žike

Galeb

Dokumentarni film Galeb ne valorizira povijest, čak ne informira potpuno o njegovoj intrigantnoj povijesti, već daje atmosferu tog vremena, politike, putovanja i posjeta egzotičnim zemljama. Ulaz na premijeru slobodan je za sve posjetitelje, uz obaveznu rezervaciju mjesta, a zbog velikog interesa javnosti dodane su još tri projekcije filma

Galeb

U srijedu, 11. studenog u 19 sati u Art-kinu se održava riječka premijera dokumentarnog filma Galeb redatelja i scenarista Ivana Živkovića Žike koji tom prigodom i dolazi u Art-kino.
Film Galeb donosi priču o brodu s kojim je jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe. Na tim putovanjima dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnji treći blok Hladnog rata. U taj savez ušle su mnogoljudne svjetske sile: Indija, Indonezija i Egipat, a okupili su i veliki broj tada dekoloniziranih zemalja svijeta. Jugoslavija je bila lider Nesvrstanih, a Tito njihov vođa.

Galeb

Dokumentarni film Galeb pritom ne valorizira, čak i ne informira potpuno o intrigantnoj povijesti, nego daje atmosferu tog vremena, politike, putovanja i egzotičnih zemalja koristeći se bogatom arhivskom građom iz tog doba.
Ivan Živković Žika hrvatski je novinar i televizijski redatelj, producent i scenarist dokumentarnih filmova. Njegov redateljski prvijenac bio je film Ćiro, dokumentarac o Miroslavu Ćiri Blaževiću iz 2006. godine, a režirao je i tri filma iz dokumentarne tetralogije Varoški amarcord.

Galeb

Ulaz na premijeru slobodan je za sve posjetitelje, a zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, za dolazak je nužna rezervacija mjesta putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org). Zbog velikog interesa javnosti dodane su još tri projekcije filma – 17., 19. i 20. studenog s početkom u 17:30 sati.

Foto: Press