Godišnja doba J. Haydna na posljednjem ovosezonskom koncertu
Piše: redakcija On 10 svi., 2017 At 03:28 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Iz ciklusa Kanconijer…

Godišnja dobaPosljednji ovosezonski koncert Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a iz ciklusa Kanconijer održat će se u četvrtak 11. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati.
Zbor HRT-a udružuje se sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, vrsnim solistima i maestrom Tomislavom Fačinijem, u izvedbi oratorija Godišnja doba Josepha Haydna.
Nakon što se iz Engleske vratio u Beč, gdje su ga se iznimno dojmili veličanstveni oratoriji G. F. Händela, Joseph Haydn je, želeći vlastitim, klasičnim jezikom postići isti učinak, počeo pisati oratorijska djela.
Praizvedba Stvaranja 1799. u Beču bila je golem uspjehi taj je oratorij odmah stekao status remek-djela.Gotovo jednak uspjeh postigao je i oratorij Godišnja doba – djelo koje dočarava cikluse u prirodi i u ljudskom životu.
Nakon prve javne izvedbe 1801.,kritičar lista Allgemeine Musikalische Zeitung opisao ga je kao „moćnu tvorevinu kolosalnih vizija,ispunjenu izvanrednim idejama koja je iznenadila i nadmašila sva očekivanja“.
Nakon iznimno hvaljene izvedbe Stvaranja 2009., Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a predstavit će i svoju prvu suvremenu izvedbu Godišnjih doba, pri čemu im se pridružuje troje mladih solista cijenjenih na svjetskim opernim pozornicama: sopranistica Margareta Klobučar, tenor Krešimir Špicer i bariton Matija Meić.
Ulaznice su u prodaji na blagajni dvorane Lisinski po cijeni od 40 i 60 kuna.
Koncert ide u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Foto: Press, Scena.hr

comment closed