fbpx

HDU: YouTube neutemeljeno zastrašuje

Zagreb…

Hrvatska diskografska udruga poslala je priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti;

YouTube– Komisija, Vijeće i Parlament Europske unije došli su do istog zaključka da postoji vrijednosni jaz pri kojem servisi, na koje sami korisnici učitavaju sadržaj, zarađuju ogromne količine novca na sadržaju njegovog stvaratelja, ali ne plaćaju za to pošteno nositelje prava koji su vlasnici tog sadržaja. YouTube se, međutim, svojom kampanjom protivi usvajanju Direktive o autorskom pravu.
Kampanja YouTubea protiv članka 13 Direktive o autorskom pravu pokazuje nedostatak poštovanja prema demokratskom procesu donošenja zakona Europske unije. O reviziji Direktive raspravlja se već više od četiri godine i sve tri glavne institucije Europske unije su iznijele svoje stajalište. Komisija, Vijeće i Parlament su došli do istog zaključka, da postoji vrijednosni jaz, također poznat kao prijenos vrijednosti, pri kojem servisi na koje sami korisnici učitavaju sadržaj zarađuju ogromne količine novca na sadržaju stvaratelja tog sadržaja, ali ne plaćaju za to pošteno nositelje prava koji su vlasnici tog sadržaja. Kao rezultat javlja se ozbiljno iskrivljenje na europskom digitalnom tržištu koje nanosi štetu nositeljima prava, drugim digitalnim servisima i građanima. Kako bi se takva situacija ispravila potrebno je da platforme poput YouTubea preuzmu odgovornost za sadržaj koji koriste i monetiziraju tako da pošteno plaćaju naknadu stvarateljima sadržaja i nositeljima prava.
YouTube se neprestano prijeteći referira na ‘neželjene posljedice’ u slučaju da se Direktiva usvoji i prijeti blokiranjem sadržaja umjesto da pokaže volju da se pridržava zakona i pravično isplaćuje naknadu nositeljima prava. Direktiva će zapravo donijeti poštenje. Poštenje za sve platforme stvarajući jednake uvjete za sve, gdje će svi poslovati pod istim pravilima i poštenje za nositelje prava koji će biti primjereno nagrađeni za svoj kreativni sadržaj. U našem je interesu poticati kreativnost na internetu, a ne ograničavati ju.
Iako pojašnjenja koja predlažu institucije Europske unije nisu po volji YouTubea, ona će pridonijeti održivom i uravnoteženom rastu europskih digitalnih tržišta u konačnici i na korist svih dionika u digitalnom vrijednosnom lancu uključujući i građane. Na tisuće međunarodnih umjetnika, autora, nakladnika, diskografskih kuća, menadžera, tekstopisaca, urgirali su kod Europske unije da pronađe rješenje za vrijednosni jaz. Kampanja koju je YouTube pokrenuo u zadnji čas na činjenicama neutemeljenom zastrašivanju treba promatrati kao ono što i jest: pokušaj da se demokratski zakonodavni proces Europske unije izbaci iz kolosijeka – piše u priopćenju za medije Hrvatska diskografska udruga.

Foto: Press