fbpx

HNS dobio dozvolu IFAB-a za korištenje sustava VAR

Zagreb…

U srijedu je održana završna edukacija o korištenju sustava VAR, koji će se od početka proljetnog dijela sezone koristiti u Hrvatski Telekom Prvoj ligi. Po odrađenim opsežnim pripremnim radnjama i predanom zahtjevu, Hrvatski nogometni savez dobio je potrebnu dozvolu Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB) za početak upotrebe sustava VAR u hrvatskom nogometu. Edukacija za predstavnike medija organizirana je u prostorijama Komisije nogometnih sudaca u Nogometnoj akademiji HNS-a u Sesvetama, pri čemu su detaljno predstavljeni upotreba tehnologije VAR, filozofija, pravila i principi rada. Tom je prigodom govorio i izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić.
– To je veliki iskorak za HNS. Uvođenjem VAR-a željeli smo vratiti poljuljano povjerenje gledatelja i mislim da smo napravili dobar potez, novo unapređenje hrvatskog nogometa nakon infrastrukturne obnove travnjaka. Hvala svima koji su radili na projektu – rekao je.
Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a i predsjednik Komisije nogometnih sudaca, ujedno i projekt manager uvođenja VAR-a u Hrvatskoj, ističe:
– Zahvalio bih cijelom projektnom timu, uključujući i predsjednika Šukera, izvršnog direktora Kustića, Izvršni odbor HNS-a te voditeljicu međunarodnog odjela Ivančicu Sudac. Zapreka po dobivanju IFAB-ove dozvole više nema, a VAR će se koristiti u prvenstvenim susretima kao i utakmicama Hrvatskog kupa. Prezentacije planiramo i za klubove te se nadamo da će problema biti što manje. Uvjeren sam da ćemo sve odraditi na najbolji mogući način. Sudačkih je pogrešaka je bilo dosta i napravit ćemo dobru stvar uklonimo li sve eklatantne pogreške.
Voditelj VAR-edukacije u Hrvatskom nogometnom savezu Domagoj Vučkov objasnio je neke od ključnih aspekata provedenog procesa:
– Bilo je to ogromno iskustvo, fantastična stvar. Rad se odvijao kroz devet faza, segment po segment, organizirane su testne utakmice. Osposobljeno je 16 sudaca za suđenje sa sustavom VAR, a pomoćnih video sudaca (VAR) imamo 12, kao i 14 AVAR-a, uz pet tehničara. Najvažnija je poruka da odluku uvijek donosi sudac na terenu, pri čemu je VAR alat za ispravljanje samo jasnih i očiglednih pogrešaka – kroz filozofiju ‘minimalno ometanje, maksimalna korist’. Vremensko ograničenje ne postoji jer je točnost važnija od brzine.

Foto: Press – Hrvatski nogometni savez