fbpx

Mirko Novosel: Zlatno razdoblje zagrebačke i hrvatske košarke

Zagreb…

Otvorena Izložba fotografija Vukovi s Tuškanca

Mirko Novosel– Prije svega bih se htio zahvaliti organizatorima i Gradu na ovim lijepim trenucima koje su nam priredili, da se prisjetimo svoje slavne prošlosti. Tu sam počeo svoj rad – prvo u pionirima, juniorima pa seniorima. Tu je i povijest Lokomotive koju smo uspjeli dovesti na vrh – 1969. godine smo osvojili Kup, 1970./1971. smo osvojili drugo mjesto u Saveznoj ligi, da bi konačno 1976. godine počeli projekt Cibone, a do prvog trofeja smo došli 1980. godine nakon 4 godine teškog rada. Osvojili smo Kup Jugoslavije, u finalu smo pobijedili Bosnu koja je u tom trenutku bila aktualni prvak Europe. U tom periodu od 1980.-1988. smo u 9 sezona osvojili 14 trofeja. Možda je najvažnija bila 1982. godina- kad smo osvojili trostruku krunu: prvenstvo i kup Jugoslavije, i Kup pobjednika kupova Europe. Ta sezona s prvim naslovom prvaka države otvorila je velika vrata pa je 1985. godine stigao i naslov prvaka Europe. Jasno da je to bilo zlatno razdoblje zagrebačke i hrvatske košarke – rekao je na otvorenju izložbe fotografija Mirko Novosel.
Mirko NovoselKošarkaški klub Cibona je u suradnji sa Zagrebparkingom, podružnicom Zagrebačkog Holdinga, na lokaciji po mnogima najljepše garaže u gradu- javne garaže Tuškanac, organizirala otvorenje Izložbe fotografija Vukovi s Tuškanca.
Osnovna koncepcija Izložbe bazira se na fotografijama snimljenima na lokaciji Tuškanac budući da se tamo nalazilo prvo igralište tadašnje Lokomotive, a izložba sadrži i mnoštvo značajnih fotografija iz bogate povijesti Košarkaškog kluba Cibona (ukupno 58 fotografija).
– Cibona je jedan od najtrofejnijih klubova u Hrvatskoj, osvojila je 35 trofeja u zemlji i na međunarodnim natjecanjima. Cibona je dala čak tri člana koji su primljeni u košarkašku Kuću slavnih, Mirko Novosel kao trener te Dražen Petrović i Krešimir Ćosić kao igrači. Rijetki su sportski klubovi u svijetu koji se mogu pohvaliti ovako bogatom prošlošću – rekao je Milan Bandić.

Foto: Press