fbpx

Yarn Bombing Rijeka: Godina dana heklanja

Yarn Bombing Rijeka

Početkom 2021. godine u Rijeci je započeo projekt solidarnosti Yarn bombing Rijeka, financiran sredstvima Europskih snaga solidarnosti.

Yarn bombing Rijeka

Projekt je prijavio Subjekt d.o.o., a provode ga 5 mladih volonterki – Ivana Babić, Ivana Barić, Ivana Birkaš, Nikolina Janjić i Mikela Oklen, uz pomoć mentorica Anite Ladišić i Andree Rubčić.

Yarn bombing Rijeka

Yarn bombing ili gerilsko pletenje/heklanje je pokret koji pletivima intervenira u javni prostor. Ovim projektom se oformila yarn bombing zajednica u gradu Rijeci koja potiče međugeneracijsku solidarnost udruživanjem žena oko ukrašavanja javnog prostora pletivom i društveno korisnog angažmana u zajednici.

Yarn bombing Rijeka

Projektni tim Yarn bombing Rijeka je dosad održao 26 besplatnih radionica heklanja u prostoru Projektnog centra tvrtke Subjekt, koje je pohađalo 35 žena različite dobi. Prvi ciklus radionica održan je na proljeće kada su polaznice usvajale osnove heklanja i postavile instalacije na stabla ispred Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, gdje se i dalje mogu pogledati.

Krajem rujna 2021. je na poziv PD Kamenjaka projektni tim održao dvije radionice u Parku lovora na Kantridi u sklopu manifestacije Hrvatska volontira, kada su također postavljena pletiva na stablima u šumi.

Mjesec dana kasnije, krenuo je novi jesenski ciklus radionica koji je bio usmjeren na izradu heklanih hobotnica za prerano rođenu djecu, a za kraj projektnih aktivnosti je održana radionica izrade božićnih ukrasa kojima će se ukrasiti prostor gdje se provodi program „Moje mjesto pod suncem“.

Projekt je uspio ostvariti svoje ciljeve: ojačati međugeneracijsku solidarnost u zajednici, omogućiti usvajanje novih znanja, vještina i kompetencija, kao i kvalitetno provođenje slobodnog vremena uz angažman za izradu hobotnica za Palčiće i postavljanje zanimljivih instalacija u javnom prostoru.

Na ovaj način su sve sudionice projekta svojim aktivnim angažmanom doprinijele stvaranju pozitivnih promjena u lokalnoj zajednici, istovremeno se suočavajući s trenutnim društvenim izazovima COVID 19 pandemije, koji uključuju socijalno distanciranje i otuđivanje.

Osim što se međusobnim povezivanjem različitih sudionica ojačala društvena kohezija i solidarnost, čime zajednica postaje otpornija te može lakše odgovoriti na buduće izazove, u velikom gradu kao što je Rijeka, lijepo je bilo upoznati svoje susjede i sugrađanke i raditi zajedno na projektu u zajednici – poručuje Yarn Bombing Rijeka.

Foto: Press – Yarn Bombing Rijeka