U inat koroni Motovun Film Festival otvorio ovogodišnji program

Motovun…

Motovun Film Festival kreće na put u dvadesetak mjesta diljem Hrvatske

Motovun Film Festival– Često se pitamo je li čaša polupuna ili poluprazna, kao i je li sad motovunski trg polupun ili poluprazan, no naša su srca puna što ste podržali i ovogodišnje izdanje – obratio se publici Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala. Nakon zahvale na potpori u organizaciji manifestacije u složenim uvjetima, uslijedilo je zajedničko fotografiranje publike i festivalske ekipe sa zaštitnim maskama na licima.
– Nadamo se da će fotografija s ovim ultimativnim modnim hitom sljedeće godine izgledati bizarno – rekao je Mirković.
Tradicija je ipak nastavljena. Unatoč dosad najneobičnijim okolnostima, održana je jedina ovogodišnja projekcija Motovun Film Festivala u samom Motovunu. Publika je ispunila gledalište koje je bilo ograničenog kapaciteta i organizirano s razmakom sukladno epidemiološkim mjerama. Uslijedila je pretpremijera domaćeg filma Tereza37, novog uratka redatelja Danila Šerbedžije i scenarističkog prvijenca glumice Lane Barić koja je sjajno utjelovila ženu s kojom se svi možemo poistovjetiti. Tereza počinje preispitivati svoj život i brak te se prepušta novostečenoj slobodi, no ubrzo se nađe rastrgana između romantičnih nadanja i razočaravajuće stvarnosti. Publika, koja je imala čast prva vidjeti film, toplo je pozdravila autorsku ekipu nakon projekcije. Pretpremijera filma upravo u Motovunu još je značajnija zbog činjenice da su redatelj Šerbedžija i producentica Irena Marković svojedobno bili dio festivalske ekipe.
– Drago nam je da smo film prvi put prikazali upravo ovdje. Sretna sam da je festival ipak organiziran i nadam se da ćemo se sljedeće godine ovdje naći u normalnim okolnostima – kazala je Lana Barić, inače i članica žirija ovogodišnjeg festivala.
Publiku je čekalo i iznenađenje u vidu tradicionalne zdravice rakijom, koja se obično održi na zatvaranju festivala. U skladu s epidemiološkim okolnostima, rakija nije dijeljena već se nalazila u epruvetama zalijepljenim ispod sjedalica. Uz želju za boljom situacijom sljedeće godine, Brdo filmova kreće na put do svih kojima će ove godine nedostajati. Istodobno s motovunskim događanjem, prva je projekcija održana i u Splitu u kojem će idućih dana biti prikazana još dva filma.
Već ovog vikenda kreće i istarska turneja koja će potrajati dobar dio kolovoza kad atraktivan motovunski program stiže u desetak mjesta. Punih tjedan dana, od 1. do 7. kolovoza u projekcijama će uživati dubrovačka publika, a tijekom ovog mjeseca filmovi će se prikazivati i u Šibeniku, Rijeci, Kostreni i Karlovcu.
Od 31. srpnja do 3. kolovoza kreću i pretpremijere u Zagrebu na Ljetnoj pozornici Tuškanac, a od 26. kolovoza do 6. rujna će u glavnom gradu, točnije u Laubi, biti prikazan sav ovogodišnji program i dodijeljene festivalske nagrade.

Foto: Press