fbpx

Osijek prvi grad u regiji koji koristi bespilotne letjelice u borbi protiv COVID-19

Osijek…

U Osijeku implementiran centralni sustav za nadzor iz zraka pomoću bespilotnih letjelica u borbi protiv COVID-19

covidS ciljem povećanja sigurnosti građana pogođenih zdravstvenom krizom uzrokovanom virusom COVID-19, MUP, Ravnateljstvo civilne zaštite, Područni ured civilne zaštite Osijek za potrebe kontrole provođenja mjera Stožera civilne zaštite RH implementirao je centralni sustav za nadzor iz zraka pomoću bespilotnih letjelica. Uvođenje samog sustava u primjenu odvijalo se u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite grada Osijeka i Policijskom upravom osječko-baranjskom.
U prostorijama Centra 112 Osijek postavljena je kontrolna soba za nadzor iz zraka gdje se u stvarnom vremenu prikazuju video zapisi s više multikoptera koji kontinuirano nadlijeću markere postavljene na kritičnim točkama u gradu Osijeku. Trenutno operaciju nadlijetanja obavlja 15 mobiliziranih pilota s desetak letjelica.
Predmetno tehničko i operativno rješenje rezultat je suradnje Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Osijek i inženjera dragovoljaca. Isti su uključeni u pričuvni sastav Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek. Od početka krize do danas, letjelice su skupile više desetaka sati letenja nad gradom. Na taj način su olakšali praćenje situacije Stožeru civilne zaštite grada Osijeka i policiji koja svoje resurse može racionalnije koristiti.
Zahvaljujući uspješnoj suradnji Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Osijek te inženjera dragovoljaca, Osijek je prvi grad u široj regiji koji koristi bespilotne platforme u borbi protiv COVID-19.
Nakon uspješnog djelovanja bespilotnih letjelica na području grada Osijeka u provedbi je pokrivanje više gradova na području Slavonije.

Izvor: HZJZ – koronavirus.hr
Foto: HZJZ/koronavirus.hr