fbpx

Smrt Sokratova u zagrebačkom KNAP-u

Zagreb…

Smrt SokratovaNakon uspješnih izvedbi u zagrebačkom KUC-u Travno, predstava Smrt Sokratova seli se u zagrebački KNAP. Već ovaj tjedna, u četvrtak 18. travnja u 20 sati pogledajte kako je Umjetnička organizacija SKOP lektirnom naslovu filozofije dala multimedijsko ruho.
Smrt Sokratova je treća predstava koju Umjetnička organizacija SKOP i multimedijski redatelj Nenad Glavan postavljaju na kazališnu scenu nadahnuti antičkim književnim klasicima. Nakon Vergilija i Petronija, red je na Platonu.
Predstava Smrt Sokratova se temelji na Platonovoj Apologiji, a dramaturg Darko Lukić koristeći i motive iz Platonove Države i Gozbe te Aristofanovih Ptica stvara dinamičan scenoslijed posljednjih trenutka Sokratovog života, prikazujući suđenje i obranu te smrt tog barda suvremene misli i civilizacije.
Glavan ulogu velikana filozofije povjerava doajenki hrvatskog glumišta Branki Cvitković, a uz nju je na sceni, u svojoj prvoj profesionalnoj ulozi, student 3. godine glume Toma Medvešek.
Smrt SokratovaPredstava o vjerojatno najpoznatijem montiranom suđenju u povijesti intrigira osobito sada u vrijeme fake newsa, lažnih idola i koristoljubivih moralnih izokretanja. Uz očiti utjecaj medija na oblikovanje stajališta ljudi, Platonova špilja nikad nije bila aktualnija.
Sokrat je savjesno i javno poučavao vrijednostima istine, uvijek vjerujući u pravdu i zakone. Međutim, suočen s jezičnim vratolomijama zlih i podobnih, odabire ispiti smrtonosni koktel kukute i radije počiniti samoubojstvo tijela i osobe nego samoubojstvo misli i savjesti. Sintezom klasičnih kazališnih sredstava – glasa i pokreta, i tehnologije gaminga, tzv. praćenja pokreta, u ovoj svojevrsnoj trodimenzionalnoj viziji, gledamo kako i država i demokracija i Sokrat umiru baš negdje u istom trenutku.
Ulaznica je 50 kuna i dostupna preko platforme ulaznice.hr te u Kazalištu KNAP, gdje studenti i umirovljenici na njih mogu ostvariti popust.

Smrt Sokratova
Režija: Nenad Glavan
Igraju: Branka Cvitković i Toma Medvešek
Jezična adaptacija i dramaturgija: Darko Lukić
Video 3D oblikovanje i mocap sustav: Dejan Gotić i Dino Nikšić
Oblikovanje svjetla: Tomislav Maglečić
Oblikovanje tona: Dan Jemrić
Kostimografija: Matija Čop

Foto: Press