fbpx

Svečanom premijerom otvoren 4. KinoKino Festival!

Zagreb…

U kinu Europa otvoren je 4. KinoKino Festival

KinoKino– Po prvi put Festival otvaramo s domaćim znanstveno-fantastičnim filmom za djecu što ovu večer čini izrazito posebnom. Didu s Marsa u režiji Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop čekamo više od trideset godina i velika nam je čast da su redatelji i producenti odabrali upravo KinoKino za svoju festivalsku premijeru i prvi susret s domaćom publikom – rekle su na početku ceremonije otvaranja direktorica KinoKina Selma Mehadžić i koordinatorica Katarina Crnčić.
KinoKinoSvečanom premijerom domaćeg ZF filma za djecu Moj dida je pao s Marsa u srijedu, 20. veljače u prepunom kinu Europa otvoren je 4. KinoKino Festival na kojem će do nedjelje, 25. veljače biti prikazan presjek aktualne svjetske produkcije za djecu i sveukupno tridesetak filmskih naslova za najmlađe različitih uzrasta.
Film u kojem su korištene najsuvremenije filmske tehnike i u hrvatskoj kinematografiji dosad nezabilježeni specijalni efekti predstavila je brojna filmska ekipa prevođena redateljima Draženom Žarkovićem i Marinom Andree Škop koja je ovom prilikom izjavila: “Čast nam je da će danas naš film pasti s Marsa upravo pred zagrebačku publiku, jer je ideja za film lansirana prije 7 godina upravo u Zagrebu. Stvarali smo ga s velikim entuzijazmom i užitkom i nadamo se da ćete s užitkom letjeti s Dodom i Unom kroz ovu uzbudljivu međugalaktičku avanturu.”
KinoKinoPoseban doprinos filmu dalo je 12 djevojčica koje su na radionici Dizajniramo filmski plakat zajedno s mentoricom Andreom Sužnjević iz studija Šesnić&Turković izradile pravo malo remek-djelo čiji je rezultat prekrasan plakat Dide s Marsa.
Selma Mehadžić prepustila je čast otvaranja vjernim gledateljicama i posjetiteljicama KinoKina, dvjema Martama, Mikac i Predrijevac, koje su Festival proglasile i KinoKinoslužbeno otvorenim.
U pet festivalskih dana, do nedjelje 24. veljače, publiku očekuje mnoštvo projekcija, zanimljivih gostiju i razgovora, kratkih i dugih filmova za sve uzraste, a najbolje filmove iz glavnog natjecateljskog programa ocjenjivat će dječji i profesionalni žiri, dok će za najbolji film glasati publika.
Od programa za četvrtak izdvaja se projekcija njemačko-kenijskog filma Supa Modo – posebnog filma o jednoj posebnoj djevojčici sa super-moćima – koji je nedavno proglašen najboljim europskim filmom za djecu. Publika će imati još jednu priliku pogledati domaći ZF film Moj dida je pao s Marsa te pratiti pustolovine Une i mrzovoljnog robota Dode koji imaju manje od 24 sata da pronađu i spase djeda vanzemaljca. Za svaku je preporuku i neodoljiva komedija Dječakov san koja nas vodi u indijski slam u kojem snalažljivi desetogodišnjak Pichku sanja o nečemu što mnogi njegovi vršnjaci uzimaju zdravo za gotovo – vlastitom WC-u.
Od popratnih programa izdvajamo nikad šarmantniji kratkometražni program Svaki dan otkrivam u kojem ćemo između ostalog saznati zašto Lili odlučuje izgraditi avion, kako će Pauline i Noham spasiti svoju veliku ljubav te kako to izgleda kad jedno prijateljstvo izraste iz močvarne rupe. Nismo zaboravili ni na naše odrasle filmoljupce pa tako nastavljamo s popularnim radioničarskim programom Od kina do učionice koji je namijenjen filmskoj edukaciji.

Foto: Press – Samir Cerić Kovačević