fbpx

Ne propustite: Ponoćni boogie u režiji Borne Armaninija

Zagreb…

Ponoćni boogieDanas, 21. listopada 2017. godine s početkom u 20.00 sati, u kinu kluba Grič na rasporedu je Ponoćni boogie u režiji Ede Popovića, a dramatizaciju i režiju potpisuje Borna Armani. Sudionicu u projektu su podjela – Mladen Vulić, Matija Prskalo, Adriana Josipović, Karlo Mrkša. Glazbenici: Branimir Norac, Gustav Barišin i Karlo Mrkša. V-Jing: Nika Pećarina.
– Radi se dramska praizvedba ovog komada koji u Wikipediji glasi kao kultni zagrebački roman. Ujedno je i prvi roman našeg suvremenog književnika Ede Popovića, a komad je pisan u specifičnom poetskom jeziku. Ovaj projekt je autentični hrvatski kulturni proizvod, poetske strukture koji je zamišljen kao kombinacija triju umjetničkih izraza: dramske umjetnosti, glazbene i animacije. Odlikuje ga atmosferičnost jazz koncerta, što je osnovna ideja predstave da jazz sastav svira tijekom cijele predstava stvarajući specifično smooth atmosferu ugodnu svima. Komad je pisan kao tekst besprijekorne literarne ljepote, glumci koji će ga igrali su hrvatski poznati glumci. Cijeli ovo uprizorenje događa se dvama junacima u zagrebačkim Utrinama pa u stilu Ginsberga i Bukowskog pratimo njihove vratolomije u jednom specifičnom poetskom diskursu koji miješa realne događaje naših junaka sa slikama nevjerojatne ljepote. Ovaj evergreen zagrebačke književnosti stvorio je jednog od ponajboljih naših pisaca, i vrijeme da zagrebačka javnosti vidi uprizorenje ovog komada. Ovaj komad nikad nije izveden na kazališnim daskama kod nas ni u svijetu,premda je knjiga prevedena na više svjetskih jezika te već uživa status internacionalne umjetnosti.
Ponoćni boogieCijelo dramsko događanje praćeno je jazz bandom, kao što sam naslov sugerira : Ponoćni boogie, neka suluda i tiha glazba. Tijekom cijele izvedbe dramsko-poetskog komada prati nas jazz i blues kao neki vrlo smooth atmosfera koja se onda mjestimice pretvara u slike jata žutih ptica, plavih pelikana, Polimene koja s oblaka sere literaturu po njima… U svakom slučaju poetskom se djelu daje mogućnost da se ta jazzy atmosfera, atmosfera rock koncerta upotpuni s atmosferičnim slikama magičnog realizma zapisanima u ovom sjajnom romanu.
Pitanje nacionalne kulture jednog naroda je pitanje postavljanje domaćeg autora, njegova kultnog zagrebačkog romana kao izraza originalne domaće umjetnosti. Svako uprizorenje domaćeg romana je važno, pogotovo ako je riječ o izuzetnim djelima kao što je u ovom slučaju. Vrhunska kvaliteta ovog programa podržana je i njenom multimedijalnošću, a svaki pravi pisac zaslužuje da vidi uprizorenje svog dijela na kazališnim daskama. U gornjem sam pasusu naveo da bi fokus javnosti na ovakav projekt bio trostruk, jer zahvaća tri različite sfere umjetnosti. Mislim da je ovakav projekt potpuno opravdan iz nacionalnih, umjetničkih i ljudskih razloga – poručuju o projektu Ponoćni boogie organizatori.

Sudionici projekta:
MLADEN VULIĆ, glumac Marisky
MATIJA PRSKALO, glumica Nana
KARLO MRKŠA, glumac Jurgen, bubnjevi
ADRIANA JOSIPOVIĆ, glumica Marina
BRANIMIR NORAC, saksofon, klarinet, gitara
GUSTAV BARIŠIN, kontrabas
VJ NIKA PEĆARINA
RASVIJETA GEORGES TOTOUNJI
DIZAJN PLAKATA GABRIJELA FARČIĆ
FOTOGRAFIJE ZVONIMIR FERINA
DRAMATIZACIJA I REŽIJA BORNA ARMANINI

Foto: Press