Prijenos Europskih filmskih nagrada iz Berlina
By redakcija On 3 pro., 2019 At 06:08 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Zagreb…

HRT ove subote na Trećem prenosi dodjelu Europskih filmskih nagrada

nagradaHrvatska radiotelevizija (HRT) ove će subote 7. prosinca s početkom u 18.45 sati na svom Trećem programu (HRT-HTV3) izravno prenositi 32. dodjelu Europskih filmskih nagrada iz Berlina.
O nagradama odlučuje više od 3.600 članova Europske filmske akademije koja je pod nazivom Europsko kinematografsko društvo osnovana 1988., a prvi joj je predsjednik bio velikan švedskog, europskog i svjetskog filma Ingmar Bergman (1918.-2007.).
Nagrade se dodjeljuju u 24 kategorije pri čemu se već znaju dobitnici nagrada u osam tehničkih kategorija.
Filmu “Miljenica” pripala su priznanja za najbolji snimateljski rad, za najbolju montažu, za najbolju kostimografiju te za najbolju šminku, masku i frizuru. Film “Tuga i slava” nagrađen je za najbolju scenografiju, “Razbijačica sustava” za najbolju glazbu, “Dvanaestogodišnja noć” za najbolje oblikovanje zvuka, a “O beskonačnosti” za najbolje vizualne efekte.
Ove je godine Akademija nagradila i jedno televizijsko djelo, i to njemačku TV seriju “Babylon Berlin”. Dobitnike u sljedećih deset kategorija doznat ćemo tijekom dodjele. To su kategorije europskog filma odnosno najboljeg dugometražnog igranog filma što je i središnja kategorija dodjele, zatim režije, scenarija, glumice, glumca, komedije, dugometražnog dokumentarnog filma, dugometražnog animiranog filma, kratkometražnog filma (svih rodova) te europskog otkrića.
U kategoriji europskog filma nominirano je šest naslova. Uz spomenute “Miljenica”, “Tuga i slava” te “Časnik i špijun”, to su njemačka drama “Razbijačica sustava” (r. Nora Fingscheidt) i talijanska biografska kriminalistička drama “Izdajnik” (r. Marco Bellocchio) s ukupno četiri nominacije te francuska drama “Jadnici” (r. Ladj Ly) s tri nominacije.
U kategoriji najbolje europske režije uz Yorgosa Lanthimosa, Pedra Almodóvara, Romana Polanskog i Marca Bellocchija, nominirana je i francuska filmašica Céline Sciamma, redateljica povijesne drame “Portret djevojke u plamenu”.
Među šest glumica predloženih za nagradu najviše se uz Oliviju Colman (Miljenica) izgleda daje glumicama iz filma “Portret djevojke u plamenu” Adele Haenel i Noémie Merlant, dok su među glumcima uz Antonija Banderasa (Tuga i slava) favoriti Jean Dujardin (Časnik i špijun) i Alexander Scheer (Gundermann).
Urednica prijenosa na HRT-u je Branka Papić, redateljica prijenosa je Sanja Aničić a za komentare u studiju HRT-a zaduženi su Višnja Vukašinović i Boško Picula.

Foto: Press

comment closed