Shunga – erotika i snovi Edo perioda
By redakcija On 10 svi., 2019 At 11:02 AM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Izložba…

22. 5. – 9. 6. 2019.: Shunga – erotika i snovi Edo perioda

ShungaHrvatsko društvo likovnih umjetnosti u suradnji s udrugom Domino i festivalom Queer Zagreb predstavit će izložbu japanskih erotskih drvoreza Shunga – erotika i snovi Edo perioda. Izložba će se otvoriti 22. svibnja u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika s početkom u 19.00 sati.
Izložbom Shunga – erotika i snovi Edo perioda po prvi se put hrvatskoj javnosti predstavljaju radovi koji pripadaju jednoj od najpoznatijih grana japanske tradicijske kulture i umjetnosti, drvoreza, čiji su se motivi dijelili na nekoliko glavnih motiva, između ostalog i shunge.
ShungaShunga slike (1600. – 1900. godine) bile su izrazito popularne u Japanu, a nazivane su i “proljetnim slikama” te su ih izrađivali veliki majstori drvoreza poput Hokusaia, Utamara i Kunisada. Početkom 21. stoljeća Shunga biva ponovno otkrivena i predstavljena široj javnosti velikom izložbom u londonskom British Muesumu. Ironično, iako su Shunga slike uklonjene iz popularne i znanstvene memorije u Japanu, te su postale tabu, upravo su u to vrijeme otkrivene i entuzijastično prikupljane od strane umjetnika sa zapada. Ovi eksplicitni i prekrasno detaljni erotski prikazi inspirirali su Toulouse-Lautreca, Rodina i Picassa, a utjecaj Shunge vidljiv je i u današnjoj pop-kulturi Japana od tattoo umjetnika do anima i mangi.
Utjecaju usprkos, sve do nedavno ova se forma nije dostatno istraživala i predstavljala u institucionalnim okvirima. Prvu veliku izložbu shunga radova velikih majstora tek je 2013. organizirao The British Museum da bi izložba ovih vrijednih radova prvi puta u Japanu bila prikazana dvije godine kasnije, 2015. u Eisei Bunko muzeju. Godine 2017. izložba shungi predstavljena je i u muzeju MAK u Beču.
Na zagrebačkoj izložbi predstavit će se stotinjak shunga radova – grafika, knjiga i svitaka, a planirano je stručno vodstvo kroz postav s kustosom British Museuma Stuartom Frostom, te kustosima izložbe Shunga – erotika i snovi Edo perioda Zvonimirom Dobrovićem i Brunom Isakovićem.

Foto: Press

comment closed