Svečani donatorski koncert HRT za HGZ

Zagreb…

koncertHrvatska radiotelevizija u petak 26. travnja 2019. godine na Prvom programu (HRT – HTV1) izravno prenosi Svečani donatorski koncert HRT za HGZ. Svečani koncert održava se s namjerom da se vrati sjaj najstarijoj hrvatskoj kulturnoj instituciji s kontinuiranom poviješću djelovanja od osnutka 1827. U godinama uoči svojega 200. rođendana Hrvatski glazbeni zavod suočio se s problemima održavanja svoje povijesne zgrade zbog čega je prethodno vodstvo čak spominjalo mogućnost njezine prodaje. Kako se to ne bi dogodilo i kako bi se omogućilo da najljepši koncertni prostor s vrhunskom akustikom ostane ono što je uvijek i bio organiziran je svečani dobrotvorni koncert u suradnji Hrvatskog glazbenog zavoda i Hrvatske radiotelevizije.
Pred publikom i gledateljima prijenosa nastupa Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskim vodstvom maestra Ive Lipanovića u skladbama koje prepričavaju bogatu povijest HGZ-a, od Rossinijeve uvertire operi “Talijanka u Alžiru” s kojom je i počeo rad institucije, arije Rosine iz skladateljeva “Seviljskoga brijača” u tumačenju svjetski poznate mezzosopranistice Renate Pokupić, preko partitura koje se čuvaju u njezinim vrijednim zbirkama (Algarottijeva zbirka, ostavština Svetislava Stančića…) u glasu sopranistice Ivane Lazar, sve do popularne gitarističke “Fantasie para un gentilhombre” Joaquina Rodriga u bravuroznoj interpretaciji vrhunskog gitarista Petrita Çekua. Sve to jamči vrhunski doživljaj dobre glazbe i pozitivnih vibracija.
Izravni prijenos „Svečanog donatorskog koncerta HRT za HGZ” gledajte u petak 26. travnja na Prvom programu (HRT – HTV1) Hrvatske radiotelevizije u 20.05 sati.

Foto: Press