Tomislav Mužek dobitnik je ovogodišnje nagrade Tito Strozzi

Zagreb…

Tomislav MužekNagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u sezoni 2017./2018. dodijeljena je nacionalnom prvaku opere Tomislavu Mužeku za ulogu Georga u Ukletom Holandezu Richarda Wagnera, pod ravnanjem Nikše Bareze u režiji Oliviera Pyja. Nagradu mu je na posebnoj svečanosti u HNK uručila intendantica Dubravka Vrgoč, te mu čestitala na izvanrednoj ulozi i ovom važnom priznanju. Tomislavu Mužeku je na nagradi čestitao i ravnatelj Opere Marcello Mottadelli.
O nagradi koja se tradicionalno dodjeljuje na dan Drame HNK 24. studenoga odlučivao je Kazališni odbor, u kojemu su bili teatrologinja Mani Gotovac kao predsjednica, te kao članovi Dunja Vejzović, Ljiljana Gvozdenović, Leo Rafolt i Branimir Pofuk.
Tomislav MužekTomislav Mužek istaknuo je kako je ova nagrada za njega veliko priznanje te da mu je iznimna čast biti jedan od dobitnika, pogotovo uzevši u obzir prijašnje laureate.
U obrazloženju Kazališnog odbora istaknuto je da je nizu sjajnih autorskih, zajedničkih i pojedinačnih uspjeha ostvarenih tijekom prošle sezone u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Tomislav Mužek oduševio publiku i kritiku, riječima kritičarke Jagode Martinčević u Jutarnjem listu, svojim kristalnim glasom i srčanom igrom. Predstava je na zagrebačku pozornicu prenesena iz bečkog kazališta Theater an der Wien u režiji Oliviera Pya. U njoj su izvrsne domete ostvarili Orkestar i Zbor Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, s nizom sjajnih solističkih nastupa gostujućih i domaćih umjetnika među kojima se istaknuo upravo Tomislav Mužek.
Tomislav MužekKako u svojoj odluci ističe Kazališni odbor, ovaj uspjeh hrvatskog tenora internacionalne karijere nipošto nije slučajan pojedinačni bljesak, nego potvrda velikog talenta koji se godinama kalio kroz ustrajan rad na mnogim pozornicama, uključujući i onu u Wagnerovu svetištu Bayreuthu koja pretpostavlja i jamči najviše i najrigoroznije umjetničke kriterije. Na toj pozornici već dugo traje Mužekovo druženje i potvrđivanje upravo u Ukletom Holandezu, počevši od manje uloge Kormilara, do uloge lovca Erica, odnosno Georga, kako stoji u prvoj, takozvanoj škotskoj verziji ovog ranog Wagnerova djela koju smo gledali i slušali u Zagrebu.
Nagrada Tito Strozzi Tomislavu Mužeku ujedno je potvrda hvalevrijedne odluke vodstva Hrvatskog narodnog kazališta da ovog iznimnog umjetnika pridobije u stalni angažman, kao i zasluženog priznanja koje mu je iskazano dodjelom statusa nacionalnog opernog prvaka. Potvrda je to i priznanja koju su za ovu ulogu Tomislavu Mužeku već zajednički dodijelili HNK i Udruga Richard Wagner proglasivši ga Wagnerijancem godine.

Foto: Press – Mara Bratoš