Tragovi mumija – Prezentacija najnovijih paleoradioloških istraživanja
By redakcija On 24 kol., 2018 At 05:13 PM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

Tragovi mumijaU petak, 31. kolovoza 2018. godine u 18.00 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, na predavanju ‘Tragovi mumija – Prezentacija najnovijih paleoradioloških istraživanja na kanopskim vazama iz Arheološkog muzeja Zagrebu’ predavači dr. Frank Rühli i dr. Mislav Čavka predstavit će najnovije rezultate istraživanja.
U Egipatskom odjelu Arheološkog muzeja u Zagrebu čuvaju se kanopske vaze, dio grobne opreme starih Egipćana, nazvane prema jednom od odvojaka rijeke Nila. U kanope su se odlagali unutarnji organi izvađeni pri mumificiranju, a cijeli je postupak imao za cilj oslobađanje duše iz tijela. Kanope su se postavljale na četiri strane oko sarkofaga. U njih su se odlagali jetra, pluća, želudac i crijeva, jer se vjerovalo da su to organi povezani s ovozemaljskim životom te da su na neki način smetnja pri elevaciji duše u nebo.
Paleoradiološka istraživanja provedena su na četiri kanopske vaze iz Arheološkog muzeja u Zagrebu u kojima su pronađeni mumificirani ljudski ostaci usporedbom tri standardne radiološke metode rendgenom, CT-om i magnetnom rezonancom.
O predavačima – Tragovi mumija:
Frank Rühli, dr. med., ravnatelj Instituta evolucijske medicine Sveučilišta u Zürichu, suvoditelj Švicarskog projekta mumija, vodeći je svjetski stručnjak u istraživanju mumija i mumificiranih ostataka.
Mislav Čavka dr. med, radiolog u Kliničkoj bolnici Dubrava. Doktorirao je na RTG i CT istraživanjima ljudskih mumija iz staroegipatske zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Foto: Press

comment closed