Ne propustite: Trokanalna video-instalacija Evergreen
By redakcija On 12 stu., 2018 At 07:53 AM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Ulupuh…

EvergreenDanas, 12. studenog 2018. godine u 19.00 sati u galeriji Ulupuh, održat će se predstavljanje trokanalne video-instalacije Evergreen.
Trokanalna video – instalacija Evergreen autorski je koncept Anastazije Debelli, a sastoji se od tri video uratka nastala u suradnji s drugim umjetnicama: Grede, video- performansa koji izvodi sama Anastazija Debelli; Vrata, također video-performansa, autorskog koreografskog rada Josipe Bubaš, te trećeg kanala, Manifesta o preobražaju jednoga kamena, koji se sastoji isključivo od teksta a potpisuje ga Neva Lukić.
Evergreen se bavi odnosom čovjeka i prostora. Taj je odnos kompleksan te obuhvaća gotovo sve dimenzije ljudskoga života: čovjek se rađa i umire u prostoru – kako u prostoru i procesu stalne izmjene tvari svoga tijela, tako u društvenom prostoru grada, ili prirode, koja je također obilježena implikacijama ljudskog prisustva. Kontekst, kvalitete, konotacije i slojevi koje prostor sa sobom nosi višeslojni su – od materijalnog do društvenog kao i svih nijansi između, a sve su te dimenzije upisane u čovjekov način funkcioniranja dok koristi i gradi prostor prema svojim potrebama, a prostor zauzvrat modificira ponašanje čovjeka.
Video triptih Evergreen tretira prostor na različite načine – tijelom i tekstom. Dva dijela videa formalno se zasnivaju na odnosu tijela i prostora dok treći video govori o institucionalnim prostoru i njegovim apsurdima. (…)
Usložavanjem različitih interpretacija odnosa arhitekture, prostora i tijela ovaj triptih postaje kolaž osvrta na inicijalnu temu, pri čemu je svaki nastao prema senzibilitetu, interesu i u mediju kojim su umjetnice željele progovoriti. Istovremeno, rad neinvazivno i nedoslovno zadire u problem politizacije i manipulacije javim prostorima, čime odražava ne samo formalne nego i društvene konotacije neraskidivog i krajnje kompleksnog odnosa čovjeka i prostora.” (Josipa Bubaš, iz predgovora).

Koncepcija: Anastazija Debelli
Performansi: Josipa Bubaš i Anastazija Debelli
Tekst: Neva Lukić
Video: Jure Perišić i Tomislav Čuveljak
Skladatelj: Darko Hajsek

Foto: Press – Jure Perišić

comment closed