fbpx

Boris Svrtan: Usporedbe predstave s filmom ćemo izdržati

Premijera…

GAVELLA: U predstavi ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ Boris Svrtan igra Blaža Gajskog

Boris Svrtan

Boris SvrtanJučer su glumci kazališta Gavella i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku na zagrebačkim kazališnim daskama oživjeli poznate scene iz kultnog filma ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ po scenariju Ive i Vinka Brešana iz 1996. godine. Premijerna publika ovacijama je nagradila glumačku postavu. Redatelj predstave ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ je Dražen Ferenčina, a autorica adaptacije scenarija je Željka Udovičić Pleština. Boris Svrtan igra Blaža Gajskog.
– Ponosan što je predstava uspjela. Premijerna publika je jako dobro reagirala. Reakcija publike pokazala nam je da je to hit predstava – rekao je Svrtan za portal Scena.hr. Boris kaže da će izdržati usporedbu s filmom.

Boris Svrtan

– Kazališni jezik je nešto malo drugačiji nego filmski jer se više oslanja na suigru s publiku i onda je to nešto što je neusporedivo. A druge strane, zašto ne usporedba… izdržat ćemo je. Film je odličan, a bilo bi dobro da se usporedimo i po broju publike. Predviđam da će biti oko stotinu izvedbi, a to je oko 300 tisuća gledatelja – naglasio je Svrtan te dodaje:

Boris Svrtan

– Ovo je metaforična priča za današnju Hrvatsku gdje ljudi, kao i u svakom vremenu, trebaju neki odmak kroz humor i potvrđivanje da ono što oni vide u ovoj apsurdnoj hrvatskoj situaciji, da je to istina. Kad smo bili u najtežem kaosu 91′ godine, bili smo puno organiziraniji nego što izgleda danas kad smo kao jako organizirani. Danas smo toliko organizirani da nitko ništa ne zna od raznih sinkopa, SMS-ova… Za kraj razgovora za portal Scena.hr, Svrtan je pozvao publiku na predstavu.

Boris Svrtan

– Dišite s nama. Dođite. Sve ono što ste vidjeli u filmu, naći ćete i u predstavi, ali s posebnim žestokim dramaturškim ritmom u sat i petnaest minuta pitke i na kraju pomalo gorke komedije – poručio je Svrtan.
A kako je bilo na premijeri predstave Kako je počeo rat na mom otoku pročitajte na linku.

Foto: Scena.hr