fbpx

Dubrovačke ljetne igre: Nagrada Orlando i svečani koncert!

Dubrovnik…

Dubrovačke ljetne igreDubrovačke ljetne igreZatvaranje 66. Dubrovačkih ljetnih igara obilježit će dodjela Nagrada Orlando te koncert u izvođenju Simfonijskog orkestara Hrvatske radiotelevizije uz Hrvatski barokni ansambl i sopranisticu Moniku Cerovčec pod ravnanjem maestra Zoltána Kocsisa, u utorak, 25. kolovoza 2015. godine s početkom u 22,00 sata ispred crkve sv. Vlaha. Nakon toga će uslijediti i ceremonija zatvaranja 66. Igara.
Prema višegodišnjem sporazumu o suradnji koji su HRT i Igre potpisali na dan otvorenja ovogodišnjih Igara, na završnom koncertu, odnosno dodjeli Nagrade Orlando, sudjelovat će dobitnici Orlanda prethodne godine uz jedan glazbeni ansambl Hrvatske radiotelevizije. Tako ove godine Igre zatvara cijenjeni Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije koji je izrastao iz prvog radijskog orkestra osnovanog 1929., samo tri godine nakon početka emitiranja tadašnjega Radio-Zagreba, a na čelu su mu stajali mnogi ugledni dirigenti poput Pavla Dešpalja, Oskara Danona, Milana Horvata, Uroša Lajovica, Vladimira Kranjčevića i Nikše Bareze, dok na Dubrovačkim ljetnim igrama broje mnoge nastupe. Njima će ovom prigodom ravnati Zoltán Kocsis, ugledni mađarski pijanist, dirigent i skladatelj, koji je glasovir počeo svirati već kao petogodišnji dječak, a u osamnaestoj godini postao poznat van granica domovine. Osim što je nastupao uz najistaknutije svjetske orkestre kao što su Berlinska, Kraljevska i Bečka filharmonija, simfonijski orkestri Chicaga i San Francisca, surađivao je s velikim dirigentima Claudijom Abbadom, Lovrom von Matačićem i drugima, te je redoviti gost najuglednijih međunarodnih festivala u Edinburghu, Parizu, Salzburgu, Pragu i drugima. Vlasnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja, a nosi i titulu ambasadora mađarske kulture. Kocsisu će ovo biti drugi nastup na ovogodišnjim igrama, naime 23. kolovoza u atriju Kneževa dvora Kocsis dirigira Komornim studijom Zagrebačke filharmonije uz maestra Iva Pogorelića na glasoviru. Hrvatski barokni ansambl (HRBA) najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Okuplja renomirane glazbenike mlađe generacije – instrumentaliste i pjevače, afirmirane u izvođenju barokne glazbe, a lani su za nastup pod naslovom Ljubav nježna, ljubav okrutna na 65. Dubrovačkim ljetnim igrama nagrađeni Nagradom Orlando. Sopranistica Monika Cerovčec rođena je u Varaždinu, gdje je završila Srednju glazbenu školu, da bi glazbenu kulturu diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2006. godine, a usporedno s tim pohađala je i solo pjevanje u klasi Lidije Horvat – Dunjko.
Dubrovačke ljetne igreNa programu svečanog koncerta pred crkvom sv. Vlaha, kojim će biti zatvorene 66. Dubrovačke ljetne igre, je Bachov peti Brandenburški koncert u D duru, uvertira Wagnerove opere Majstori pjevači, pjesme Claudea Debussyja u orkestraciji Zoltána Kocsisa te Dvořákova Osma simfonija u G-duru.
Dodjelu Nagrada Orlando za najbolja ostvarenja u dramskom i glazbenom programu, koncert, te nakon toga i spuštanje zastave Libertas čime će simbolično biti zatvorene 66. Dubrovačke ljetne igre, izravno će prenositi Treći program Hrvatske televizije i Treći program Hrvatskog radija.
Ulaznice su dostupne su online na internetskim stranicama Igara www.dubrovnik-festival.hr, na prodajnim mjestima u Festivalskoj palači, Multimedijalnom centru Visia, Kulturno-informativnom centru u Luži te jedan sat prije početka izvedbe na blagajni na ulazu.

Foto: Press