fbpx

7 hrvatskih filmova u natjecateljskim programima 27. Sarajevo Film Festivala

27. Izdanje Sarajevo Film Festivala

Hrvatsku produkciju u konkurenciji Sarajevo Film Festivala predstavit će čak sedam naslova od kojih je jedan u natjecateljskom programu igranog filma, tri u programu dokumentarnog, dva u programu kratkometražnog te jedan u programu studentskog filma. Ovogodišnje, 27. izdanje Sarajevo Film Festivala održava se od 13. do 20. kolovoza.

Sarajevo Film

Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se natjecati 47 filmova. U četiri natjecateljske sekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će imati svjetsku, tri međunarodnu, jedan europsku, 24 filma regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

U sklopu Natjecanja igranog filma prikazuje se dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, Murina, koji je netom osvojio Zlatnu kameru (Camera d’Or) na Filmskom festivalu u Cannesu. U igranoj konkurenciji ukupno je devet naslova, od kojih će dva imati svjetsku premijeru, a selektorica spomenutog programa je Elma Tataragić. Predsjednica žirija Natjecateljskog programa igranog filma je glumica Jasna Đuričić, dobitnica mnogih nagrada, među kojima su posljednje za ulogu Aide u filmu Quo Vadis, Aida Jasmile Žbanić nominiranog za Oscara.

U Natjecanju dokumentarnog filma prikazuje se 16 filmova, od kojih su tri hrvatska: kratkometražni Bosanski Brodvej Jasmine Beširević, eksperimentalno-dokumentarni kratkometražni Horizont Tanje Deman te dugometražni Tvornice radnicima Srđana Kovačevića. Prva dva filma na festivalu u Sarajevu imat će svoje svjetske premijere. Selektorica dokumentarne konkurencije je Rada Šešić.

U Natjecanju kratkometražnog filma, prema odluci selektorice Elme Tataragić, prikazat će se deset filmova, od kojih su dva hrvatska: Sve što dolazi Mate Ugrina, kojemu će ovo biti svjetska premijera te Kazneni udarac Roka Bičeka.

U Natjecateljskom programu studentskog filma prikazuje se 12 filmova, a odabrala ih je selektorica Asja Krsmanović. U sklopu tog programa prikazuje se film Čekaj me Damira Markovine kojem će projekcija u Sarajevu biti međunarodna premijera.

U natjecateljskim programima su filmovi iz Hrvatske, Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske.

Od ove godine, na najvećem regionalnom festivalu za Srce Sarajeva natječu se i TV serije. Iz produkcije TV serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije, koje su premijerno prikazane u periodu od 1. rujna 2019. do 31. svibnja 2021., selekcijski odbor Sarajevo Film Festivala u konkurenciju je uvrstio njih 16, među kojima su i četiri hrvatske: Novine, 3. sezona, Crno-bijeli svijet, 4. sezona, Dnevnik velikog Perice i Grupa (Bosna i Hercegovina/Hrvatska).

Počasno Srce Sarajeva ove godine pripast će redatelju Wimu Wendersu, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Nagrada će cijenjenom redatelju biti uručena na samom festivalu, a Wenders će u sklopu industrijskog programa održati i masterclass. Osim toga, retrospektiva njegovih odabranih filmova prikazat će se u festivalskom programu “Posvećeno” (Tribute to).

Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma Hotel od milijun dolara, koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Ovogodišnje, 27. izdanje Sarajevo Film Festival održava se od 13. do 20. kolovoza. Više o programu i samom festivalu dostupno je na službenoj stranici.

Foto: Press