fbpx

Film Goran proglašen najboljim balkanskim filmom

PriFest…

GoranMeđunarodni filmski festival u Prištini PriFest održao se od 13. do 20. srpnja 2017. godine. U programu su prikazana ukupno tri hrvatska filma, a Nevio Marasović i Hana Jušić su višestruko nagrađeni za svoja ostvarenja.
Dugometražni igrani filmovi Goran i Ne gledaj mi u pijat prikazani su u kategoriji Med i krv, natjecateljskom programu balkanskih filmova. Neviju Marasoviću dodijeljeno je posebno priznanje, a Goran je proglašen najboljim balkanskim filmom.
Mia Petričević, koja tumači ulogu Marijane u filmu Ne gledaj mi u pijat, osvojila je svoju treću po redu nagradu za najbolju glumicu. Redateljica Hana Jušić proglašena je najboljom balkanskom redateljicom.
U žiriju su bili rumunjsko-mađarski glumac Levente Molnar, kosovski glumac Ilir Tafa i britanski producent Harvey Ascott.
Na festivalu se prikazivao i program filmova koji su osvojili nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara (FIPRESCI) u sklopu kojeg je prikazana manjinska hrvatska koprodukcija, dugometražni igrani film Kuća drugih gruzijske redateljice Rusudan Glurjidze. Film je FIPRESCI nagradu osvojio 2016. godine na Panorami europskog filma u Ateni. Kuća drugih nastala je u koprodukciji Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske. Hrvatski koproducent je Dario Domitrović iz Embrio Productiona.
Međunarodni filmski festival u Prištini PriFest osnovan je 2008. godine i najvažniji je filmski događaj na Kosovu.

O filmu Goran:
Jedino što Goran u životu želi je brinuti se za svoju slijepu ženu Linu. Međutim, ljudi oko njega kroje mu život po vlastitim idejama i time dovode u pitanje njegov jednostavan i bezbrižan život. Karakteri, stavovi i uvjerenja sukobljavaju se u idiličnom okruženju snijegom zametenog Gorskog Kotara. Idila se pretvara u noćnu moru, a sedam života biva nepovratno uništeno.
Uloge: Franjo Dijak, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Janko Popović Volarić, Milan Štrljić, Bojan Navojec i Filip Križan.
Redatelj: Nevio Marasović

Foto: Press