fbpx

Fotogalerija: Prva klapa – Goran Višnjić kao general Gotovina

Sveti Rok…

Počelo snimanje igranoga filma i televizijske serije General – HRT-ova remek-djela o Domovinskome ratu

Goran Višnjić

Goran Višnjić– Ovdje snimamo zimu 1995. tijekom koje se probijala cesta preko Dinare da bi se preko nje došlo do Knina. Danas počinjemo i imamo razmjerno laganiji dan. Razmjerno je ključna riječ jer je prvi dan snimanja svima, a ne samo meni. Sutra je na rasporedu scena Badnje večeri, također na terenu. Imamo sreće što je pao snijeg, pa sve izgleda vjerodostojno – rekao je Goran Višnjić.
Jučer je pala prva klapa HRT-ova igranoga filma i televizijske serije ‘General‘, priče o životnome i ratnome putu hrvatskoga generala Ante Gotovine koji za Hrvatsku radioteleviziju snima produkcijska tvrtka Kiklop film. Snimanje je počelo na obližnjoj planini u zimskim uvjetima kako bi se dočarao proboj Hrvatske vojske i inženjerije preko Dinare u vojno-redarstvenoj akciji Oluja 1995. godine. U naslovnoj je ulozi Goran Višnjić, koji se na setu kroz snijeg i blato u terenskome vozilu HV-a probija uskim i strmim planinskim putom koji su upravo prokrčili bageri i ostala mehanizacija.
Goran Višnjić– Ovakve scene ne možete snimiti u Zagrebu, ima jako mnogo terenskih prizora, većinom eksterijera. Želimo napraviti dobar film i seriju. Svi smo ovdje sto posto u tome. Mislim da ćemo obaviti dobar posao, a publika će sve ocijeniti – kaže Višnjić.
– Ovdje snimamo jedno od remek-djela o Domovinskome ratu. Ante Gotovina je došao na zamisao da se Knin mora osloboditi, no general Bobetko ga je upozorio da bi krenuti odozdo prema Kninu, kako su išli partizani tijekom Dugoga svjetskog rata, donijelo strahovito mnogo mrtvih. I onda je Gotovina došao na nemoguću zamisao da se prema Kninu krene preko Dinare. Gradnjom ceste do samoga vrha Dinare počeo je navedeni pothvat – izjavio je Antun Vrdoljak.
VrdoljakSnimanje će trajati do 20. srpnja i to na mnogobrojnim mjestima kao što su Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruča, Rijeka, Erdut, Dalj i Zagreb, a snimat će se i u Francuskoj. Pomoćnik je redatelja Kristijan Milić, poznat i kao redatelj filma Broj 55, HRT-ova ratnoga filma koji se bavi tematikom Domovinskoga rata i koji je također bio na setu. Za produkciju je zadužen Andrija Vrdoljak, a za fotografiju Vjekoslav Vrdoljak.
Emitiranje televizijske serije General na Hrvatskoj radioteleviziji predviđeno je tijekom 2018. godine.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT
Fotogalerija: [nggallery id=719]