fbpx

Gostovanje: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja!

INK Pula…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Gostovanje Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba

Hamleta u seluNa programu INK Gradskog kazališta Pula u ponedjeljak 13. travnja s početkom u 20,00 sati je gostovanje Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba s predstavom ‘Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja’ autora Ive Brešana u režiji Vinka Brešana.
U ovom najpoznatijem primjeru ‘teatra u teatru’ domaće literature prokazuje se sav apsurd jednog društvenog poretka i, uopće vlasti kao takve. Pa je tako politika odavno ušla u sve sfere ljudskog života. No, ovdje se ne radi o jednodimenzionalnom političkom teatru nego o nečem mnogo širem. Prema riječima samog autora: “Još u vrijeme kad je komad krenuo, u svim intervjuima odbijao sam prihvatiti kvalifikaciju da se radi o “političkom teatru”, jer kod mene politika nije stajalište nego objekt promatranja, i to u onolikoj mjeri ukoliko je ona dio života. Riječ je, naime, o vječnim temama književnosti: lupeštini, primitivizmu i pokvarenjaštvu, s jedne, i uzaludnoj ljudskoj težnji za idealom pravde, koja u sukobu s tim silama zla doživljava poraz, s druge strane. Politika je, dakle, neizbježna, jer, napokon, ne može se ući u more i pritom se ne smočiti, ali ona ovdje ostaje samo pano na kome se ispisuju vječna ljudska pitanja.”
Specifičnost ovog projekta jest upravo propitivanje njegove snage u novim socio-političkim okolnostima. Bit će zanimljivo vidjeti što ova komedija može značiti današnjem gledatelju.
U predstavi igraju: Goran Navojec, Borko Perić, Mia Anočić Valentić, Mia Begović, Rakan Rushaidat, Filip Detelić, Željko Konigsknecht, Hrvoje Kečkeš, Anita Matić Delić, Maja Posavec, Luka Petrušić, Mario Mirković i Ivan Đuričić.

Foto: Press