fbpx

Igračice s klupe ogoljeno, iskreno, rasplesano…

Rijeka…

Tri plesačice u predstavi Igračice s klupe, ogoljeno, iskreno, rasplesano i simbolikom i tjelesnošću igraju fantomski poker

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Igračice s klupe– Koreografija se bavi ‘prijevodom’ iskustava u plesnu/scensku samosvijest. Polazišna točka jest situacija u kojoj se plesačice nalaze nakon 20 do 30 godina plesne karijere probijajući opnu između umjetnosti i života. Igrajući fantomski poker, započinju proces propadanja kroz konstituirana značenja prema unutarnjem ‘nerazgovijetnom osjećaju samoga sebe’, onom instinktivnom. Nažalost, u pokeru, kao i u životu, mi ne možemo odabrati karte koje će nam biti dodijeljene već jednostavno moramo igrati na one koje imamo najbolje što možemo – riječi su autorice Aleksandre Mišić.
U koprodukciji Baleta HNK Ivana pl. Zajca i Masa Dance Company, a u okviru programa Zajc Dance Lab 40+, nastala je plesna predstava ‘Igračice s klupe’ koja će po prvi put biti izvedena u petak, 1. veljače 2019. godine u 19.30 sati u baletnoj dvorani (Strossmayerova 1). U koreografije autorice Aleksandre Mišić plešu članice riječkog baletnog ansambla Cristina Lukanec, Kristina Kaplan i Irina Koteles.
Polazišna točka jest situacija u kojoj se plesačice nalaze nakon 20 do 30 godina plesa u instituciji, ali i životnog iskustva. Na duhovit način one će uprizoriti prepoznatljive situacije i osjećaje kroz koje se možemo povezati, jer svi smo mi igrači s klupe u nekom scenariju. Zbog mnogo autobiografskog materijala utkanog u predstavu, podnaslovljena je kao ‘istinita priča’. Tri riječke plesačice, ogoljeno, iskreno, rasplesano i simbolikom i tjelesnošću igraju fantomski poker sa svojim dvadesetak godina dugim karijerama. Pri tom osjećaju vrijeme kao suparnika ali i artikuliraju onaj dio sebe koji ga pobjeđuje.
Asistent koreografije je Ognjen Vučinić, asistent režije Filip Povrženić, dizajn glazbe potpisuje Luka Gamulin, a kostimi su dio fundusa Baleta HNK Ivana pl. Zajca.
Predstava Igračice s klupe se izvodi i dan kasnije, u subotu, 2. veljače također u dvorani riječkog Baleta s početkom u 19.30 sati.

Foto: Press