Jazz orkestar održao koncert pod vodstvom dirigenta Roberta Bachnera
By redakcija On 11 svi., 2018 At 12:47 PM | Categorized As Glazba, Kultura, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

Jazz orkestarJazz orkestar Hrvatske radiotelevizije u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu u svojemu je redovitome koncertnom ciklusu održao je koncert pod vodstvom dirigenta, trombonista i skladatelja Roberta Bachnera. Riječ je o cijenjenome i svestranom austrijskom glazbeniku koji je prvu poduku dobio od roditelja. Već kao desetogodišnjak je počeo svirati eufonij, a kao četrnaestogodišnjak trombon, koji je poslije studirao s Christianom Radovanom u Linzu u Austriji. Studirao je skladanje i aranžiranje kod Thomasa Hubera i Heinza Czadeka na Konzervatoriju u Beču, gdje živi, te džez kod Conrada Herwiga u New Yorku. Na različitim je glazbenim radionicama poduke dobivao od glasovitih džez-glazbenika među kojima su George Lewis, Ed Neumeister, David Liebman, Robin Eubanks, Benny Powell i Toshiko Akiyoshi.
Jazz orkestarOd 1998. do 2008. godine bio je članom uglednoga Vienna Art Orchestra, a jedan je od utemeljitelja Upper Austrian Jazz Orchestra, u kojemu do današnjih dana svira i za koji piše glazbu. U cijeloj Austriji teško je pronaći veliki orkestar ili veliki ansambl čiji zvuk nije oplemenio, a surađivao je i s brojnim uglednim međunarodnim džez-glazbenicima, među kojima i s Kennyjem Wheelerom, Bobom Mintzerom, Rayom Andersonom, Michaelom Gibbsom, Elliotom Sharpom, Andyjem Sheppardom i Rayom Charlesom. Utemeljitelj je i vođa Robert Bachner Big Banda, s kojim je objavio nosač zvuka Moment of Noise te nosač zvuka i slike Live in Vienna. Za nosač zvuka Travelling Hard, koji je ostvario sa svojim kvintetom, primio je nagradu Hans Koller, najuglednije priznanje za džez-glazbu u Austriji. Poznat je i po svojemu djelovanju kao solist na eufoniju koji svira u brass-ansamblu Heavy Tuba, za koji je također napisao mnogobrojne aranžmane. Članom je međunarodno priznatoga soul-džez-sastava Count Basic, katkada nastupa sa svojom suprugom, džez-pjevačicom Karin Bachner, a aktivan je i na bečkoj latinosceni. Majstor je na ventil-trombonu te eufoniju, a kao solist očarava izrazito energičnim pristupom, kojim istražuje čitav dinamički raspon svojega instrumenta, što je pokazao i na koncertu s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije, na kojemu se predstavio i kao dirigent, skladatelj te aranžer.
Na koncertu su izvedene uglavnom njegove autorske skladbe: Song Song Overture, Crucial Qualities, Backup, Morning Shift, Die Ursache, Heart Disc i Währinger Walzer, ali se vrlo dobro raspoloženoj publici predstavio i kao aranžer (Jerome Kern: The Way You Look Tonight, Flip Philipp: So Rare & Moments of Noise, Mike Stern: Big Neighborhood).
Posljednji ovosezonski koncert Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije bit će u srijedu 6. lipnja, a HRT-ovi džezisti i šef dirigent Andreas Marinello ugostit će Tamara Obrovac Transhistra Ensemble. Bit će to prva suradnja sastava koji su svaki za sebe pravi dragulji na našoj glazbenoj sceni i susret koji se ne smije propustiti pogledati i poslušati.

Foto: Press – Marija Štilinović

comment closed