fbpx

Knjiga ili život: Zvonimir Mrkonjić i Nebojša Lujanović

Na HRT 3…

Knjiga ili životZvonimir Mrkonjić i Nebojša Lujanović gosti su 324. izdanja emisije Knjiga ili život. Povod njihova gostovanja su njihova nova ukoričena djela, a koja će biti predstavljena u utorak, 28. svibnja 2019., u 21:10 na HRT – HTV 3.
U ‘Južini’, novom romanu Nebojše Lujanovića, redikuli kao krajnji marginalci jedini su koji danas još vjeruju da je promjena moguća, slažu se u neki ”uvrnuti mozaik” mediteranskog duha potisnutog u vremenu pohlepe, koristoljubivosti, brze zarade.
U HRT-ovom Studiju 6 s njime je razgovarala Koraljka Kirinčić.
Knjiga ili životNebojša Lujanović diplomirao je politologiju, sociologiju i komparativnu književnost, te doktorirao iz područja teorije književnosti. Stalan posao nema ali piše, bavi se znanstvenim radom, trči maratone, vodi radionice kreativnog pisanja i program splitskog festivala priča „Pričigin”. U znanstvenoj knjizi „Prostor za otpadnike” proučio je višestrukost identiteta Ive Andrića, Miljenka Jergovića i Josipa Mlakića. U knjizi eseja izvlači pisce iz preuskih nacionalnih ladica i u njihovim djelima pronalazi „Fatalne simetrije”.
Lujanovićeva „Autopsija teksta” priručnik je koji olakšava ulaz u svijet kreativnog pisanja. Napisao je i zbirku priča, a njegov je peti roman „Južina”.
No, prije romanesknog puta na Mediteran, u Split, naša je tema „Reciklažno dvorište”, nova knjiga pjesnika, prevoditelja, urednika i kritičara Zvonimira Mrkonjića kojega je posjetio Gordan Nuhanović koji otkriva što se sve krije u 76 stranica i iza nepretencioznog naslova nove Mrkonjićeve lirske proze.

Urednici: Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović
Ne propustite u utorak, 28. svibnja 2019. u 21:10 na HRT – HTV 3!

Foto: Press