fbpx

Komedija je spremna za novu, jubilarnu 70. kazališnu sezonu

Nakon više od šest mjeseci od potresa Komedija je spremna za novu, jubilarnu 70. kazališnu sezonu

U Kazalištu Komedija od početka rujna počele su probe predstava s repriznog repertoara, koje će na rasporedu biti od listopada.
– To znači da je Komedija, koja je stradala u potresu u ožujku ove godine, ponovo spremna za rad, pod epidemiološkim mjerama, naravno. Kapacitet dvorane, odnosno broj ulaznica u prodaji znatno je manji od punog kapaciteta dvorane (u prodaji je cca jedna trećina od ukupnog broja sjedala), pojedine predstave bit će malo prilagođene kako bi i glumci i cijeli ansambl bili što sigurniji. Upravo zato je i opereta E. Kálmána Grofica Marica, s kojom otvaramo sezonu u petak, 2. listopada u 19:30 prilagođena te će biti izvedena u koncertnoj verziji. No to ne znači da će publika biti zakinuta za pravi glazbeno-scenski doživljaj, jer je Lada Kaštelan napravila dramaturšku, a redatelj Ozren Prohić scensku prilagodbu. Sudjeluju: Sandra Bagarić, Ervin Baučić, Filip Hozjak, Dražen Bratulić / Goran Malus, Danijela Pintarić, Zorica Antonić / Kristina Habuš, Željko Duvnjak uz sudjelovanje zbora i orkestra Kazališta Komedija, kojim ravna maestro Krešimir Batinić – poručuju iz kazališta Komedija.
Komedija

Osim koncertne Grofice Marice u listopadu su na rasporedu gotovo sve predstave iz prošle sezone: Zaljubljeni Shakespeare, Brat bratu, Mamma Mia!, Tulum u samostanu, Revizor, Najstariji zanat, Čarobni Broadway, Legenda o svetom Muhli i 39 stepenica.
Važno je napomenuti da će predstave 39 stepenica J. Buchana i A. Hitchcocka te Najstariji zanat Paule Vogel, koje su do sad igrale u Jazz&Cabaret klubu Kontesa igrati u Kazalištu „Komedija“ na Kaptolu. Potonja, Najstariji zanat s velikim je uspjehom prošlog četvrtka, 24. rujna 2020. gostovala u INK u Puli. Bilo je to prvo gostovanje ove gorko-slatke drame u režiji Nine Kleflin izvan Komedije.
U listopadu nas očekuje i gostovanje predstave Rayja i Michaela Cooneyja Brat bratu na Glumačkom festivalu u Krapini (GFUK), 17. 10. 2020. Ova je predstava premijerno izvedena početkom veljače ove godine i do zatvaranja igrala s velikim uspjehom pred punim gledalištem.
TJEDAN GAVELLE U KOMEDIJI
U prvom tjednu studenog, od 2. do 7., Komedija će ugostiti Gradsko dramsko kazalište Gavella, također stradalo u potresu. Budući da Gavella još uvijek nije obnovljena, Komedija će im drage volje ponuditi gostoprimstvo na svojoj pozornici te će se u navedenom tjednu odigrati tri naslova (po dvije izvedbe): Gospoda Glembajevi, Hotel Zagorje i Kako je počeo rat na mom otoku. Točan raspored igranja i sve ostale detalje objavit ćemo, u suradnji s kolegama iz Gavelle, uskoro.
PROSLAVA 70. OBLJETNICE KOMEDIJE
U studenom nas očekuje proslava velikog i značajnog jubileja – 70. obljetnice Kazališta, koja će, kao i sve, biti prilagođena novonastalim uvjetima. U svakom slučaju, proslavit ćemo je svečano i dostojno, o čemu ćemo pravodobno obavijestiti javnost i našu publiku.
PREMIJERA MANDRAGOLE N. MACCHIAVELIJA
– Kalendarsku godinu završavamo premijerom Mandragole, jedine komedije Niccole Macchiavelija, koja se smatra prvom komedijom iz doba renesanse. Machiavelli se u ovoj ciničnoj komediji obračunava sa svojim sugrađanima izvrgavajući ruglu njihovu gramzljivost, lažljivost i pohotljivost. Autoru ništa ljudsko nije strano pa tako ni ovi ovozemaljski porivi koji pokreću njegove likove, ali mu je zato itekako stalo da raskrinka licemjerje kojim ih prikrivaju. U tome nitko nije pošteđen – ni ugledni pravnici, ni svećenici, ni mladi zaljubljenici. Premda nas čak pola tisućljeća dijeli od Machiavellijeve Firence, svježina i britkost ove komedije nije nimalo izblijedjela tako da će jamačno i zagrebačka publika na početku trećeg tisućljeća prepoznati u njoj vječne mračne tajne ljudske duše i postaviti si pravo makjavelijansko pitanje – opravdava li cilj doista sva sredstva? – poručuju iz kazališta Komedija.
Mandragolu će režirati Zoran Mužić, a živopisne likove ove renesansne komedije utjelovit će Fabijan Pavao Medvešek, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Ivan Magud, Dubravka Ostojić, Goran Malus i Dajana Čuljak.

Foto: Press