fbpx

Liburnia Film Festival – Jubilarno 15. izdanje

Rijeka…

Liburnia Film FestivalIntrigantne i aktualne teme, nagrađivani i nadolazeći autori, bogat edukacijski program, brojni filmaši te niz razgovora i tribina o filmu, ključne su riječi kojima je u Rijeci najavljeno jubilarno 15. izdanje festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala.
Od 21. do 25. kolovoza na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji gledat ćemo presjek recentne hrvatske dokumentarističke produkcije. U konkurenciji za sedam festivalskih nagrada nalaze se 22 filma, četiri filma produkcijske kuće Restart bit će prikazana izvan konkurencije a nekoliko naslova iznenađenja očekuje nas na popodnevnim projekcijama u Vili Antonio.
Liburnia Film FestivalOd filmova već etabliranih i LFF-ovoj publici dobro znanih autora izdvojimo svjetsku premijeru novog dokumentarca Nebojše Slijepčevića „Dragi susjedi” čiji su susjedi iz naslova tražitelji azila iz zemalja Afrike i Bliskog istoka te „stari Zagrepčanci”. U Opatiju stiže i nagrađivani „Oni samo dolaze i odlaze” Borisa Poljaka, svojevrsno zaključenje trilogije čija su prva dva dijela, „Splitski akvarel” i „Autofocus”, osvojila LFF-ove nagrade za najbolji film. Gledamo i novi uradak Roberta Tomića Zubera “Život od milijun dolara”, dokumentaciju jedne od medijski najeksponiranijih humanitarnih kampanja, one za liječenje Nore Šitum. Slovenski redatelj Matjaž Ivanišin i poznati hrvatski autor Rajko Grlić snimili su film “Svaka dobra priča je ljubavna priča”o ljubavnom trokutu koji je nadahnuo kazališnu predstavu. Goran Dević donosi „kavanske razgovore” snimane iz prikrajka („Buffet Željezara”), Silvestar Kolbas vrijeme je proveo sa zagrebačkim grafiterima („Simpl”) a Marin Lukanović predstavlja se s lirskim hommageom jednoj riječkoj ulici („Pijana ulica”).
U konkurenciji je i nekoliko sjajnih kratkometražnih filmova mladih autora i autorica, uglavnom studenata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. “After Party” Viktora Zahtile autobiografska je zabilješka raskida ljubavne veze koja je na Pulskom filmskom festivalu upravo proglašena najboljim filmom iz Studentskog programa. “Bijelo smeće” Sunčice Ane Veldić apokaliptičan je prikaz zagrebačkog odlagališta otpada Jakuševac i njegovih prekobrojnih stanovnika – galebova. “Kamo idemo” Lidije Špegar priča je o zagrebačkoj taksistici, “Kika” Mirne Zgrabljić prikazuje “uobičajenu” radnu večer mlade striptizete, “Nonna” (svjetska premijera) Maria Pućića i LFF-ovog laureata za dizajn zvuka Martina Semenčića viri u noninu sobu a “Žene, žene, žene” Nikice Zdunić intimne su ispovijesti iz frizeraja.
Dio autora bavio se društveno angažiranim temama. Jakov Labrović koji je snimao svog brata oboljelog od šizofrenije, prikazuje do koje su ga mjere lijekovi i institucije promijenile (“Blink”). Zdenko Jurilj proveo je određeno vrijeme uz aktiviste Živog zida na mučnim deložacijama (“Dom”, hrvatska premijera), Drago Toroman u filmu “Izzy” portretira 42-godišnjeg invalida s brojnim dijagnozama s kojima se na nekim poljima svog života nosi uspješno a na nekima manje uspješno (svjetska premijera) dok nas Arijana Lekić – Fridrih filmom “Parada” vodi kroz slavlje 20. obljetnice vojne akcije Oluja te zaključuje da je rat na ovim prostorima još uvijek prilično prisutan. Vedrana Pribačić u “Tvornica je naša!” bilježi sjećanja radnika ITAS-a iz Ivanca na njihovo herojsko sprečavanje privatizacijske pljačke tvornice te uspostavljanje za Hrvatsku jedinstvenog radničkog dioničarstva, dok Anton Mezulić u “Uzdanici” portretira mladog „nabrijanog” političara.
Svjetsku premijeru na festivalu će imati “Preko ruba” Vladimire Spindler, lirski dokumentarac o prima balerini, dok je “Skoro ništa” Ane Hušman, eksperimentalni film o suigri prostora koji je prisvojio turizam i prirode u kojoj se on dešava, već prikazan na brojnim festivalima.
Publici ovih krajeva vjerojatno će posebno zanimljiv biti “Trst, Jugoslavija”, talijansko-hrvatsko-bosanska koprodukcija redatelja Alessia Bozzera koja će mnoge podsjetiti na vrijeme kad se preko granice masovno putovalo po komadić kapitalističkog sna (hrvatska premijera).
Izvan konkurencije bit će prikazana četiri filma nastala u produkciji suorganizatora festivala, zagrebačke produkcijske kuće Restart. U sklopu Restartove Škole dokumentarnog filma nastali su “All good things” Jasmine Beširević (festivalska premijera) i “Lovačka sreća” Maje Alibegović. “Moj život bez zraka” Bojane Burnać već iza sebe ima bogatu međunarodnu festivalsku karijeru, isto kao i novi film nekadašnje članice LFF-ovog žirija Petre Seliškar, “Moj svijet naopačke”.
LFF filmu posvećuje brojne razgovore i edukacije: radionice Filmska početnica za najmlađe (Restart) i Prvi put snimam za filmske amatere (Filmaktiv) te, po prvi put, radionicu u sklopu projekta medijskog opismenjavanja srednjoškolaca Razmišljaj filmom (Restart). Također, u festivalskom „corneru”, Caffe baru Eugenian, svakog će se dana s autorima filmova u programu razgovarati na Kavi s autorom.
Organizatori najavljuju i bogat off program u opatijskoj Vili Antonio u sklopu kojeg će biti prikazan i jedan od najuspješnijih hrvatskih dokumentaraca na kino-blagajnama, „Gazda” Daria Juričana. On će, zajedno sa scenaristom filma Sašom Paparella, održati case study „Kako se postaje gazda”.
Festival skriva i brojna druga iznenađenja a za čitav program bit će potrebno izdvojiti 30 kuna za festivalsku ulaznicu, dok dnevna iznosi 15 kuna.

Foto: Press – Liburnia Film Festival