fbpx

Ne propustite: Ljepotica iz Leenanea Dražena Ferenčine

Joza Ivakić…

Dopuna 22. velječe: Upravo smo primili informaciju da zbog vremenskih neprilika, odnosno loših uvjeta na cestama, glumci iz HNK iz Šibenika nisu u mogućnosti doći u Vinkovce. Ovim putem obavještavamo javnost da je izvedba predstave „Ljepotica iz Leenanea“ zakazana za 24. veljače 2018. godine otkazana.
Povrat novca za kupljene ulaznice – sutra od 11 do 15 sati, te u četvrtak 1.3. od 11 do 13 sati te u petak 2.3. od 11 do 16,30.

Ljepotica iz LeenaneaU subotu, 24. veljače 2018. godine s početkom u 20.00 sati, na programu GK Joza Ivakić je gostovanje iz produkcije HNK iz Šibenika s predstavom Ljepotica iz Leenanea. Redatelj ove komedije je Dražen Ferenčina, a glume Biserka Ipša, Franka Klarić, Jakov Bilić i Bojan Brajčić.
Ljepotica iz Leenanea govori o pripovijedanju i važnosti pričanja i slušanja priča. Poput bilo koje uistinu dobre priče, priča o Mag Folan i njezinoj kćeri Maureen priča je koja utječe na slušatelja na nebrojene načine. Jedna će osoba stati na stranu majke, druga na stranu kćeri. Na površini, drama je o Maureen Folan, jednostavnoj i usamljenoj ženi u ranim četrdesetim godinama, i Mag, njezinoj manipulativnoj staroj majci, koja se stalno miješa u Maureenin život i odbija dopustiti kćeri da se zaljubi, čak i kada se pruži prilika u stvarnom obliku Ljepotica iz LeenaneaRayjeva brata Patoa, koji bi htio Maureen za svoju ljepoticu. McDonagh prede priču vrlo oprezno i vrlo vješto s mnogim iznenađenjima i mnogim neočekivanim obratima i zaokretima te s mnogim nagradama pažljivom slušatelju. Kad vidimo kako Mag pali pozivnicu upućenu Maureen i presreće (i uništava) poštu namijenjenu njoj, mislimo kako točno znamo što se događa, tko je kriv, i kako srediti disfunkciju obitelji. Pogrešno, ili kako bi rekla naša djeca /unuci: „Da ne bi!“.Što više vidimo i čujemo, shvaćamo kako disfunkcija te određene obitelji nije imala nimalo jednostavna. Tko je iz tog dueta majka-kći bacio prvi kamen? Imamo li posla s majkom-tiraninom koja kinji svoju kćer usidjelicu, ili zapravo imamo posla s majkom zaštitnicom koja spašava svoju psihotičnu kćer od sloma izazvanog obmanom? Kad Maureen definira svoj san kao biti bilo gdje samo ne to i bilo gdje samo ne ovdje, što je sadržaj tih snova? Snovi izgubljene mladosti i prilika ili snovi koji imaju noćnu moru čine ponešto pastoralnom po svojoj naravi? Zašto rana na Maginoj ruci neće zacijeliti? Zašto bi Maureen provodila toliko vremena kupujući kekse koja njezina majka ne voli, samo da bi je mučila? I, upravo kad pomisle da je nešto sveto u tom kućanstvu, zašto Mag prazni svoju noćnu posudu u kuhinjski sudoper? Tko je onaj munjeni u ovoj obitelji? Možda ćete do kraja drame imati neke odgovore.

Ljepotica iz Leenanea
AUTOR: Martin McDonagh
REDATELJ: Dražen Ferenčina
IGRAJU:
Biserka Ipša – Mag
Franka Klarić – Maureen
Jakov Bilić – Pato
Bojan Brajčić – Ray
CIJENA ULAZNICE: 40.00 kuna

Foto: Press