fbpx

35. Histrionsko ljeto na Opatovini – Mačak u vreći

Zagreb…

Premijerno: Mačak u vreći Georgesa Feydeaua u režiji Damira Lončara

Mačak u vreći35. Zagrebačko histrionsko ljeto će početi 16. srpnja i trajati do 05. rujna. Ove godine će na ljetnoj pozornici Opatovina igrati predstava Mačak u vreći Georgesa Feydeaua u režiji Damira Lončara, a svečana premijera i otvaranje ljeta će biti u subotu 18. srpnja u 21.00 sat. Pretpremijere će biti 16. i 17. srpnja u 21.00 sat.
Predstava Mačak u vreći će igrati svaki dan osim nedjeljom i ponedjeljkom. Od 16. srpnja do 15. kolovoza će predstave igrati u 21 sat, a od 18. kolovoza do 5. rujna u 20 sati.
Mačak u vrećiGeorges Feydeau majstor je vodviljskih zapleta i farsičnog humora. Napisao je više od šezdeset farsi koje su nasmijavale Parižane tijekom Belle Époque. Premda prvenstveno žele zabaviti i nasmijati, njegovi komadi ipak blago provociraju pokazujući na svjetlima pozornice široku paletu ljudskih slabosti. Feydeauovi su likovi plošni – naivni, umišljeni, mahniti od ljubavi ili škrti – ali pravu draž njegovim komadima daju majstorski izvedeni zapleti uglavnom temeljeni na zabunama koje rastu, gomilaju se i nižu dok se likovi ne nađu u gotovo nadrealističkom kolopletu apsurda. Mačak u vreći jedan je od omiljenijih Feydeauovih naslova i već više od sto godina uprizoruje se diljem Europe. U ovoj adaptaciji radnja je premještena iz Francuske u Zagreb dvadesetih godina. Gustav Štaub bogati je proizvođač šećera koji je odlučio „kupiti“ tenora iz Splita kako bi natjerao HNK da praizvede operu njegove kćeri. I doista, u rekordnom roku na njegovu se pragu pojavljuje mladi Splićanin, za kojega će Štaub pretpostaviti da je tenor, a zapravo je riječ o sinu njegova prijatelja Roje, koji se bavi trgovinom pršutom i koji ne zna pjevati ni za živu glavu. Mladić se pritom odmah zaljubljuje u jednu od nazočnih dama i od tog trenutka počet će se zaplitati sve dalje u mrežu nesporazuma i pogrešnih pretpostavki, u škripcu između tri žene, ljubavi i posla, Splita i Zagreba. Gledatelje će ova predstava zasigurno nasmijati i zabaviti, ali i podsjetiti na jedan davni, romantični Zagreb.
Izvođači: Barbara Vicković, Franjo Kuhar, Filip Juričić, Davor Svedružić, Dajana Čuljak, Ana Herceg, Ognjen Milovanović, Martin Kuhar.

Mačak u vreći
GEORGES FEYDEAU
Redatelj: Damir Lončar
PREMIJERA: u subotu 18. srpnja 2020. u 21 sat
PRETPREMIJERE: 16. i 17. srpnja u 21 sat
Autor: Georges Feydeau
Redatelj: Damir Lončar
Adaptacija: Petra Mrduljaš Doležal
Kostimografija: Elvira Ulip
Scenografija: Enes Hodžić
Rasvjeta: Dražen Dundović
Tehnika: Enes Hodžić, Daniel Pavlović, Gordan Matejko

Foto: Press