fbpx

Nenad Sinkauz: Pokušavam djecu učiti da slušaju jedan drugoga

Dubrovnik…

Tvornica zvuka – Nenad Sinkauz za najmlađu festivalsku publiku

Nenad Sinkauz– Pokušavam djeci objasniti da muzika nije samo ono što se čuje na televiziji, strofa i refren, da to nisu samo pop pjesmice niti samo klasična glazba. Veliki fokus stavljam na slušanje. Zapravo ih pokušavam učiti da slušaju jedan drugoga i to što rade. I pokušavam ih učiti svirati raznim predmetima, vrećicama za smeće, stiroporima, i tako dalje, i onda zajedno moduliramo te zvukove kroz efekte – rekao je Nenad Sinkauz.
U sklopu programa Ključevi od Grada na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama radionica elektroničke i improvizirane glazbe za djecu Tvornica zvuka pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza održat će se u utorak, 14. kolovoza u 19.30 sati u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića. U ovom edukativnom projektu mali glazbenici budućnosti imaju priliku upoznati se s mikrofonima, efektima, sintetizatorima, a kroz upotrebu vlastitog glasa (i tijela) i audio opreme Nenad Sinkauz će ih je usmjeravati i učiti osnovama improvizacije.
U Tvornici zvuka glazba se proizvodi upotrebom različitih predmeta, efekata, live samplingom, moduliranjem glasa, ali prije svega igrom, kroz koju polaznici dolaze do svojevrsne instant kompozicije na razini prilagođenoj upravo njihovom uzrastu, percepciji i spoznaji o glazbenoj umjetnosti.
Nenad Sinkauz je magistrirao etnomuzikologiju u Padovi, a po zanimanju je skladatelj i izvođač u glazbenim, plesnim, kazališnim i multimedijskim projektima. 2002. godine osniva sastav East Rodeo u sklopu kojega surađuje s nizom međunarodnih jazz i rock glazbenika, spajajući avant-rock, živu elektroniku, noise, eksperimentalnu i improviziranu glazbu. Sinkauz je autor i izvođač u hvaljenom audiovizualnom projektu … day of the year koji kroz improvizaciju i live sampling istražuje odnose zvuka i videa. Kao skladatelj i izvođač surađuje s velikim brojem glazbenika, koreografa, kazališnih i filmskih redatelja u Hrvatskoj i inozemstvu: Mala Kline, Dalibor Matanić, Marc Ribot, Warren Ellis, Greg Cohen, Ivana Sajko, Franka Perković, Roberta Milevoj, Francesco Scavetta, Mikiko Kawamura, Matija Ferlin, Petra Hrašćanec, Saša Božić, Nevio Marasović, BADco., Gordan Tudor, Kaja Farszky, I. M. Klif i drugi.
Program 69. Igara naslovljen Ključevi od grada donosi brojne edukativne programe za djecu poput ovoga, a do kraja festivala na programu su još pripovjedaonica za djecu Jasne Held, 21. kolovoza u crkvici sv. Stjepana u Pustijerni, dok će Lucija Vuković i Helena Puhara voditi likovnu radionicu za djecu na temu Kako percipiramo umjetnost? u palači Sponza, 22. kolovoza.

Foto: Press – Damir Žižić