fbpx

Predstava Nosorog u sklopu ‘Noći kazališta’

Joza Ivakić…

NosorogU subotu 25. studenog 2017. godine, s početkom u 20.00 sati, na programu kazališta Joza Ivakić je predstava E. Ionescoa: Nosorog. Režiju i adaptaciju potpisuje Snežana Trišić, a predstava je u izvedbi Narodnog pozorišta u Kikindi.
Predstava Nosorog izvodi se u sklopu 9. po redu manifestacije ‘Noć kazališta’.
Nosorog (fra. Rhinocéros) je drama napisana 1959. Pripada dramskoj školi poznatoj kao Teatar apsurda. Tijekom 4 čina drame, Nosorogstanovnici malog, provincijskog francuskog grada pretvaraju se jedan po jedan u nosoroge. Bérenger marginalac, glavni lik drame, u toj situaciji izdvaja kao moralna vertikala, postojani vojnik čovječanstva, promatra stanovnike kako se jedan po jedan pretvaraju u nosoroga dok on sam ostaje nepromijenjen protiv tog vala konformizma. Baš u ovoj drami, Ionesco silno izražava svoj strah prema ideološkom konformizmu, inspiriranoj usponom Željezne garde u Rumunjskoj za vrijeme 1930-ih.
Nosorog je dramska studija o epidemiji potrebe za pripadanjem većini, u kojoj potpuno suluda metamorfoza (malo)građanina u nosoroga sa svakim novim pripadnikom postaje lavina da bi se pretvorila u sustav kojem se više nitko ne može suprotstaviti. Jesmo li zaista svi mi – nosorozi?
CIJENA ULAZNICE: 40 kuna

O Noći kazališta 2017.
Kao i proteklih godina, ova hvale vrijedna manifestacija, koju je pokrenulo Narodno sveučilište Dubrava uz pomoć partnera iz cijele zemlje i ove godine okupit će veliki broj sudionika iz svih krajeva naše zemlje te se očekuje još veća posjećenost nego proteklih godina.
Ovogodišnja, deveta po redu Noć kazališta sadržava najbogatiji program do sada, a održat će se 25. studenoga 2017. godine. U njoj će sudjelovati 80-ak kazališnih institucija i organizacija: nacionalna kazališta, javna i nezavisna kazališta, druge javne ustanove u kojima se odvija kazališna djelatnost te amaterske kazališne skupine, u pedesetak mjesta u Republici Hrvatskoj. Najbogatiji popratni program manifestacije do sada, održavat će se od 16. do 26. studenog, a uključivat će stručne tematske okrugle stolove, izvedbe kazališnih predstava na više mjesta i lokacija u zemlji te raznovrstan popratni program.
Europska noć kazališta, ove godine poprima oblik množine – noći kazališta – koje su započele 4. i 5. studenog 2017. godine u Bugarskoj, nastavljaju se 18. studenog u Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Bosni i Hercegovini, a završavaju 25. studenog u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Na ovaj način, Europa proteže aktivnosti popularizacije i vidljivosti kazališne djelatnosti na cijeli mjesec studeni, omogućavajući time i međunarodnu cirkulaciju zainteresirane publike.

Foto: Press