fbpx

Kristian Novak i Tomislav Zajec predstavili Črnu mati zemlu

Dubrovnik…

Kristian Novak i Tomislav ZajecRazgovor s autorom romana Črna mati zemla Kristianom Novakom i autorom dramatizacije istoimene predstave Tomislavom Zajecom održao se sinoć, 15. srpnja na taraci palače u ulici Braće Andrijića, u sklopu programa Ključevi od grada 69. Dubrovačkih ljetnih igara. Razgovor je moderirao Saša Božić, a donio je niz zanimljivosti kako o romanu tako i o stvaranju predstave.
Prema Zajecu, pitanje Črne mati zemle kao kulturnog fenomena je vrlo kompleksno. Redateljica Dora Ruždjak Podolski već je predstavu vidjela na sceni u glavi dok ju je čitala, na taj je način birala i suradnike i uspjeh se rodio iz njenog povjerenja i energije.
– Čini mi se da smo zato svi uložili maksimum i da se to vidi – istaknuo je Tomislav Zajec i objasnio da je najvažnije, ali i najteže, bilo naći ono što je srž priče.
– Najveći problem na početku rada na dramatizaciji je bilo upravo pitanje fokusa, pitanje o čemu je zapravo taj roman. Kao temeljno očište uzeli smo krivnju. I to je istovremeno punilo materijal i čistilo ga suvišnog – kazao je Tomislav Zajec.
Kristian Novak i Tomislav ZajecModerator Božić spomenuo je da se uspjeh Črne mati zemle najviše očitava u povratku povjerenja u narativ, povratku publike u kazalište, kao i povratku suvremenim hrvatskim autorima. Kristian Novak, kao autor nagrađivanog romana, istaknuo je kako je smatrao da je najbolje što se može dogoditi da roman bude odskočna daska za novo umjetničko djelo, za predstavu.
– Prvi put sam na probu došao deset dana prije premijere i dogodilo se to da me pogodila u onu istu emotivnu točku iz koje je i izašla Črna mati zemla – kazao je Novak.
– Ja sam bio svjestan da je to jedna grozna crna priča, ali ona je morala van – iskren je bio autor, dodavši da roman otkada ga je završio nije niti jedanput pročitao dok je predstavu gledao više puta. Otvoren je bio i Zajec kad je kazao da ima osjećaj da je godinu dana tijekom rada na dramatizaciji bio u nekom mračnom tunelu.
Publika Dubrovačkih ljetnih igara imat će priliku višestruko nagrađivanu predstavu Črna mati zemla gledati večeras na otoku Lokrumu s početkom u 21.30. Brodovi polaze iz stare gradske luke u 20.30 i 20.45, a uoči toga, Kristian Novak će, u društvu redateljice predstave Dore Ruždjak Podolski i autora dramatizacije Tomislava Zajeca, u novoj knjižari Algebra na dnu Straduna potpisivati svoja izdanja s početkom u 20.00 sati.

Foto: Press