fbpx

Pijanistica svjetskoga glasa Martina Filjak oduševila Lisinski

Zagreb…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Martina FiljakDirigentsku palicu Zagrebačke filharmonije na koncertu sinoć, u petak, 27. travnja, preuzeo je njezin šef-dirigent David Danzmayr, a u solističkoj se izvedbi još jednom iskazala besprijekorna hrvatska pijanistica svjetskoga glasa Martina Filjak.
U prvom dijelu koncerta, orkestar Zagrebačke filharmonije izveo je Šest njemačkih plesova – orkestralnu obradu Antona Webera skladatelja Franza Schuberta. Zatim se filharmoničarima Martina Filjakpridružila ‘umjetnica galvanizirajuće snage’ s ‘magnetskom scenskom prisutnošću’ izvevši Saint-Saënsov 2. koncert za klavir i orkestar u g-molu, djelo nastalo u samo sedamnaest dana. Svojim je briljantnim nastupom, kao i pojavom na pozornici među Zagrebačkim filharmoničarima, Martina Filjak dokazala neospornu kvalitetu i lakoću sviranja. Odlično raspoloženu Filjak publika je pozvala na bis te je u ispunjenoj dvorani Lisinski izvela i dodatak – Bachov Preludij za orgulje koji su svi prisutni nagradili dugotrajnim grandioznim pljeskom.
lisinskiDrugi dio koncerta, obojan melankoličnim tonovima, otvoren je izvedbom djela Coventry – meditacije za gudače. Kao pripadnik Češke armije godine 1941. godine, Vilem Tausky se našao u gradu Coventryju, dan nakon bombardiranja tamošnje znamenite katedrale. Usred razorenoga grada radio je kao spasilac, a glazbenu refleksiju svojih tadašnjih doživljaja zabilježio je u jučerašnjoj meditaciji-tužaljci.
Koncert Plavog ciklusa završen je Schubertovom 3. Simfonijom u D-duru, jednom od šest simfonija Franza Schuberta. Ovom izvedbom orkestar Zagrebačke filharmonije vrlo je jasno potvrdio skladateljevo superiorno vladanje ovom simfonijskom vrstom. Još je jedna proljetna večer protekla u prekrasnom glazbenom ozračju istaknutih muzičara, a već idućega petka, 4. svibnja svojim nastupom u Crvenom ciklusu oduševit će vas dirigent David Danzmayr i član orkestra – trombonist Mario Šincek.

Foto: Press