fbpx

Premijerno u Zagrebu: Kradljivci vremena

Zagreb…

U sklopu projekta Glumim, dakle jesam – Predstava Kradljivci vremena

Kradljivci vremenaU subotu, 4. svibnja 2019. godine s početkom u 19.00 sati u kazalištu Mala scena na zagrebačkom Medveščaku održat će se svečana premijera predstave Kradljivci vremena koja je nastala u sklopu projekta Glumim, dakle jesam! kazališta Mala scena i Teatra Tirena.
U predstavi Kradljivci vremena glume mladi polaznici dramskih radionica iz Pakraca i Daruvara, a umjetničko vodstvo i autorski tim predstave čine redateljica Ines Škuflić Horvat i dramaturginja Maja Sviben iz Teatra Tirena, kostimograf Leo Vukelić i scenografkinja Ida Loher te producentice predstave i voditeljice projekta Tena Bosek i Jelena Vignjević iz kazališta Mala scena.
Kradljivci vremena nastali su prema improvizacijama polaznika dramskih radionica i bave se pitanjem: što se događa s onima koji se nađu u Zemlji zaborava? Zemlja zaborava mjesto je gdje stoluje Gospodarica vremena, koja uz pomoć svojih kradljivaca ima moć preraspoređivati vrijeme tako da ga nekima oduzima, a drugima daje. Oni koji se ne pronađu niti u jednoj od te dvije kategorije, završe kao zaboravljeni, tj. kradljivci vremena. Priča prati najnoviju stanovnicu Zemlje zaborava, Zitu, koja tek upoznaje taj neobični novi svijet, i otkriva kako i zašto se tamo stvari događaju. Je li taj svijet održiv, što se sprema Gospodarici i kradljivcima te, konačno, što sve to znači za ljude u ovom našem, stvarnom svijetu, pokazat će – predstava.
Praizvedba predstave Kradljivci vremena održana je u nedjelju, 28. travnja u Pakracu. Predstava je namijenjena mladima od 13 godina naviše, a ulaz na zagrebačku premijeru predstave je slobodan.
Uoči premijere u Zagrebu redateljica predstave Ines Škuflić – Horvat nam je izjavila:
– Raditi s mladima iz Daruvara i Pakraca bilo je zanimljivo i izazovno jer je za dio njih to bio prvi susret s kazalištem, a za mene prvi susret s mladima koji se brzinski spremaju za život – izlaze iz stručnih škola na tržište rada i čini im se da nemaju vremena za igru. Pitali su se kad ćemo početi raditi nešto „ozbiljno“ ( što podrazumijeva napisani tekst koji će dobiti u ruke i naučiti napamet), a ja sam njihove učionice doživljavala kao potencijalnu scenografiju za predstavu. Trgovački razredi – izgledaju kao prave male trgovine – a ipak to nisu. U njima uvježbavaju kako postati dobar trgovac. Ne zovu to igrom – jer je za ocjenu. Vježbanje za život uobličili smo u kazališnu formu, pa malo odmakli od puke realnosti. Mladi su uvidjeli da i njihov život i problemi mogu postati tema kazališne predstave, a ja sam saznala kako izgleda praksa za zanimanje mesar i kuhar. I sve to kroz igru.

Foto: Press