fbpx

Premijerno u HNK: Ukleti Holandez Oliviera Pyja

Zagreb…

Ususret premijeri – nova opera ‘Ukleti Holandez’

Ukleti HolandezU nedjelju, 21. siječnja u 11.00 sati održat će se već tradicionalni program ‘Ususret premijeri‘ kojim će se predstaviti nova opera ‘Ukleti Holandez‘ Richarda Wagnera u režiji francuskog kazališnog umjetnika Oliviera Pyja pod ravnanjem Nikše Bareze. Scenograf i kostimograf je Pierre-Andre Weitz, oblikovatelj svjetla Bertrand Killy, a zborovođa je Luka Vukšić.
U predstavi nastupaju: Bastiaan Everink (Ukleti Holandez), Melanie Diener (Senta), Luciano Batinić / Siniša Štork (Donald), Tomislav Mužek / Michael Robert Hendrick (Georg), Ladislav Vrgoč / Mario Filipović (Donaldov kormilar), Sofia Ameli Gojić / Neda Martić (Mary) te Pavel Strasil (Sotona).
Operu koja je u izvornoj produkciji kazališta Theater an der Wien predstavit će maestro Nikša Bareza, autorski tim i umjetnici, a program će moderirati Branimir Pofuk.
Ulaz je slobodan.
Veliko tročinsko operno djelo njemačkog skladatelja Richarda Wagnera Ukleti Holandez, jedno od najblistavijih djela opernog stvaralaštva, praizvedeno je 1843. u dresdenskoj Semperoper. To je jedna od prvih Wagnerovih opera u kojoj se očituju njegova nova shvaćanja glazbenog teatra, u kojemu je orkestar ravnopravan pjevačima, a lajtmotivi se kontinuirano provlače.
Pišući libreto, Wagner je kao ishodišni tekst upotrijebio satiričnu prozu velikoga njemačkog romantičarskog pisca Henricha Heinea Uspomene gospodina Schnabelewopskoga, koja obrađuje staru mornarsku legendu o ukletom moreplovcu osuđenom na vječno lutanje morima, koji donosi propast svima koje susretne. Uz to se, prema vlastitu priznanju, skladatelj koristio i osobnim neugodnim iskustvima s putovanja Sjevernim morem od Rige do London u ljeto 1839. U središtu radnje opere koja se događa u 17. stoljeću na norveškoj obali, Wagnerova je ideja o ženi otkupiteljici, Senti, djevojci koja je spremna svojom nesebičnom ljubavlju izbaviti duh ukleta moreplovca. Iako u samoj operi ima dosta romantičarskih elemenata, Ukleti Holandez najavljuje sve bitne odlike kasnijih wagnerijanskih djela poput Rajnina zlata, Walküre, Siegfrieda, Sumraka bogova i Prstena Nibelunga.
S Holandezom počinje moj posao pjesnika s kojim sam napustio zanatski rad. Ne znam da li se ikada u životu umjetnika dogodila tako radikalna promjena u tako kratkom vremenu… zapisao je skladatelj o ovome opernom djelu. Iako je Ukleti Holandez prvi put izveden u Zagrebu 1896. godine pod upravom Stjepana Miletića te je postao jedna od popularnijih Wagnerovih opera na našoj sceni, Opera zagrebačkoga HNK novosezonsku premijeru izvodi poslije više od tri desetljeća, vraćajući to uzbudljivo operno djelo na pozornicu najveće nacionalne kazališne kuće pod ravnanjem Nikše Bareze i režiji poznatog francuskoga kazališnog umjetnika Oliviera Pyja.
Nikša Bareza je poslije završenog studija dirigiranja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji nastavio usavršavanje kod velikih domaćih i svjetskih dirigenata. Godinama je surađivao s najvećim dirigentima i nekim od skladateljskih klasika 20. stoljeća. Gostovao je diljem svijeta radeći s najvećim orkestrima te je vodio nekoliko iznimnih europskih orkestara. Od 2014. drugi je put ravnatelj Opere zagrebačkog HNK.
Olivier Py, poznati je francuski pisac, glumac i redatelj koji je poslije studija na prestižnome pariškom umjetničkom fakultetu i Akademiji dramske umjetnosti te filozofije i teologije debitirao je na off-avignonskom festivalu. Od 2007. bio je umjetnički ravnatelj pariškoga nacionalnog kazališta Odéon, a od 2013. umjetnički je ravnatelj kazališnog festivala u Avignonu, usporedno realiziravši više od 40 opernih režija diljem Francuske.
Premijera opere Ukleti Holandez najavljena je za 26. siječnja 2018. godine.

Foto: Press