fbpx

Premijerno: Znaš ti tko sam ja

Zagreb…

Suvremeni kazališni projekt u HNK Zagreb – Znaš ti tko sam ja

Znaš ti tko sam jaI u ovoj sezoni Drama zagrebačkoga HNK u Tonskoj dvorani premijerno će izvesti suvremeni kazališni projekt Znaš ti tko sam ja. Publici će se predstaviti autor najmlađe generacije, već višestruko nagrađivani dramaturg i redatelj Ivan Penović. A autor ovako opisuje projekt:
– Zamislite dva brata. Naši su ljudi, ali su i onako, malo svjetski, tako izgledaju. Zamislite ih sada kao dvorske savjetnike; na francuskome dvoru, negdje u osamnaestome stoljeću. Zatim ih zamislite u rasponu od tjedan dana i na ruskome dvoru. A potom i na engleskome. Zamislite ih sada na sva tri mjesta odjedanput. Na jednome falsificiraju novac, na drugome spavaju s kraljicom, a na trećemu im Znaš ti tko sam jasude, ali se oni izvuku s ispričnicama s drugih dvaju dvorova. Sada zamislite da nisu dvojica, nego da ih je najmanje sedam. Možda su ipak trojica. Kamo god dođu, dočekaju ih lijepo, iako nisu sigurni zašto. Kamo god dođu, odmah je jasno kako neće dugo ostati. I primjećujemo da se pojavljuju u svim važnim, povijesnim događanjima. Uvijek se nađu na pravome mjestu u pravo vrijeme, ali samo kao prisutni, dok uvijek netko drugi djeluje. Oni su samo prisutni; kao dvorski savjetnici, kao gosti dvora, kao prijatelji naših prijatelja koje odavno nismo vidjeli – rekao je o projektu Znaš ti tko sam ja dramaturg i redatelj Ivan Penović.
Ova predstava polazi od ovakvih likova po uzoru na djela Stjepana Zanovića i pjesnika Miroslava Zanovića iz osamnaestoga stoljeća. Glumačkim improvizacijama nastat će izvedbeni tekst, uz korištenje povijesnih zapisa (Pavel Apolonovič Rovinski, Mihail Znaš ti tko sam jaIvanovič Barsukov) te novijih romansiranih biografija spomenutih povijesnih ličnosti (Milo Dor, Robert Bacalja). Radnja će od povijesnih činjenica i povijesnih likova s dvorova 18. stoljeća prelaziti sve više u apsurdnu i fiktivnu građu, pa će se osim navedenoga, kao polazište koristiti i slavni Kralj Ubu Alfreda Jarryja. Predstava će biti fokusirana upravo na povijesne relacije, izvrtanje činjenica, pritom stvarajući nelinearan tijek, varirajući stilom između stand-upa, seminarskog izlaganja i dramske predstave.
Ivan Penović rođen je u Splitu, a dramaturgiju je završio na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U kazalištu se pojavio 2012. s dramom Moj nulti rođendan izvedenom u sklopu Studentskog ateljea Dubrava, i od tada surađuje s različitim zagrebačkim kazalištima kao autor, dramaturg i/ili redatelj. Režirao je uspješnu predstavu Katalonac, a u sklopu novog trešnjevačkog kazališta KUNST, čiji je suosnivač, postavio je projekt Flex. U sklopu rezidencije europskoga projekta APAP – Performing Europe 2020, u njegovoj je režiji premijerno izvedena predstava Prijeđanje vublike 148.

Foto: Mara Bratoš