fbpx

Predstavljen pretprogram 66. Splitskog ljeta

Split…

U Hrvatskom narodnom kazalištu Split predstavljen je pretprogram 66. Splitskog ljeta

pretprogram 66. Splitskog ljeta– Ovo što danas predstavljamo široj kulturnoj javnosti je kostur, produkcijski najzahtjevniji dio programa, ujedno onaj dio iza kojeg mi u ovom trenutku kao producenti možemo stajati. Sve ostale programe kao što su koncerti i brojni gostujući programi sada možemo dramaturski dobro posložiti da korespondiraju s našim osnovnim programom – naglasio je u uvodu ravnatelj Festivala Srećko Šestan.
U Hrvatskom narodnom kazalištu Split predstavljen je pretprogram 66. Splitskog ljeta. Objavljeni su naslovi premijernih i repriznih programa koji će biti prikazani u vlastitoj produkciji na festivalu koji će se održati sljedeće godine u tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza. pretprogram 66. Splitskog ljetaNa predstojećem Splitskom ljetu vidjet ćemo po jednu opernu i dvije dramske premijere. Festival na Peristilu otvara premijera opere Pietra Mascagnija Cavalleria rusticana. Dvije dramske premijere su Arheološka iskapanja kod sela Dilj Ive Brešana i praizvedbe dramskog teskta Usidrene Elvisa Bošnjaka, a u plesnom će programu portugalski koreograf Daniel Cardoso s baletnim ansamblom HNK Split postaviti suvremenu plesnu predstavu Correr o fado.
– Siguran sam kako će ovo naše nastojanje da što prije utvrdimo program Splitskog ljeta pripomoći da obogatimo kultrnu ponudu našeg grada ne samo turistima nego i našim brojnim gostima. Ovo je ujedno i prilika da, kako sam i obećao prošle godine, na vrijeme sjednemo za stol sa svim obrtnicima i predstavnicima grada Splita i dogovorimo sinergiju kojom njih nećemo ometati nego da, dapače, ti programi budu poticaj još većem dolasku gostiju u grad – dodao je Srećko Šestan.
Festival će na Peristilu 14. srpnja otvoriti premijerna izvedbe opere Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija u izvedbi ansambla Opere HNK Split pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića a u režiji Jelene Bosančić.
– Prekrasna je to veristička opera Pietra Mascagnija s kojim, već zbog činjenice da je bio učitelj našeg Hatzea, imamo dosta dodirnih točaka, otvara operni program u kojem ove godine imamo ukupno čak pet naslova. Toliko naslova praktički čini jednu opernu sezonu a mi ćemo ih izvesti u mjesec dana. To govori dovoljno o kvaliteti našeg ansambla i organizacijskoj spremnosti – kazao je ravnatelj festivalskog glazbenog programa Jure Bučević.
Pored premijerne Cavallerie… tu su i peristilske izvedbe Verdijevih opera Aida i Nabucco, izvedba Gotovčeve Ero s onoga svijeta u Vrlici, te povratak na festivalski program hvaljene produkcije Puccinijeve opere Turandot u vrtu Galerije Meštrović.

Foto: Press