fbpx

Prijenos: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2018.

HRT…

HRT prigodnim programom obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Dan sjećanja na žrtvu VukovaraU povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara Hrvatska radiotelevizija i ove će godine emitirati bogat prigodni program. U nedjelju, 18. studenog na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) i na Četvrtom programu (HRT-HTV4) s početkom u 9.45 sati na rasporedu je izravni prijenos obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koji će trajati do prijenosa svete mise iz Vukovara u 13.00 sati.
Uvodnu riječ u Zagrebu imat će Branko Nađvinski, a tijekom emisije predviđena su javljanja HRT-ovih reportera s terena. Među njima su Marija Matoš, Kristina Pešić, Igor Dunaj, Petar Vlahov, Eugen Husak, Igor Rotim i Domagoj Matić iz Vukovara, a u Škabrnji će biti Edi Škovrlj. Urednica prijenosa je Ana Jelinić.
Za reportaže su se pobrinuli Maja Sever, Edi Škovrlj i Zrinka Perić. Maja Sever donosi reportažu o vukovarskoj ratnoj bolnici, u kojoj ćemo vidjeti dramatične arhivske snimke, podsjetiti se na ranjene, nestale, liječnike i medicinske sestre, te na osoblje bolnice koje je ispisalo jednu od najhumanijih priča Domovinskog rata.
Zrinka Perić donosi potresnu priču silovane Vukovarke, a u svojoj drugoj reportaži svjedočanstva članova obitelji koji ni do danas ne znaju gdje su njihovi najmiliji, roditelji, djeca, članovi obitelji… Edi Škovrlj podsjetit će pak na strašan zločin počinjen u Škabrnji.
Sugovornici u koloni sjećanja bit će branitelji, liječnici i medicinske sestre, članovi obitelji nestalih, te stanovnici Vukovara i Škabrnje koji na dan 18. studenog odaju počast žrtvi Vukovara i Škabrnje.
U 13.00 sati na rasporedu je prijenos mise za sve poginule i nestale branitelje i civile Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Ove godine misni predsjedatelj je mons. dr. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup koji nam dolazi iz austrijskoga Gradišća. Koncelebrirat će više naših biskupa i svećenika iz svih naših nadbiskupija i biskupija.
U večernjem terminu u sklopu Dana sjećanja na HTV 1 u 20.05 sati na rasporedu je dokumentarni film „Vukovar moje mladosti”, u kojem ćemo se uz pomoć starih snimaka iz televizijskog arhiva nostalgično prisjetiti djetinjstva i mladosti u gradu na Dunavu, kako je Vukovar izgledao prije rata, te koliko su Vukovarke i Vukovarci zaljubljeni u svoj grad.
Odmah nakon dokumentarca na redu je druga epizoda serije „Srce Vukovara” o zbivanjima u Vukovarskoj bolnici za vrijeme Domovinskog rata, s naglaskom na svakodnevni život u bolnici tijekom rata i njezinoj transformaciji iz otvorene ustanove miroljubivoga grada u srce tvrđave pod opsadom – gdje se liječnici i pacijenti, svedeni na funkcioniranje u nezamislivim uvjetima, bore za život pod granatama.
Na Drugom programu (HRT-HTV2) s početkom u 21.40 sati na rasporedu je film „Harrisonovo cvijeće” o supruzi (Andie Mc Dowelll) fotoreportera (David Strathairn) kojeg zadatak vodi u Hrvatsku tijekom pada Vukovara, gdje uskoro i nestane. Film uvjerljivo dočarava potresne dane pada Vukovara kroz perspektivu Amerikanke u neizvjesnoj potrazi za nestalim suprugom.

Foto: Press