fbpx

Tri hrvatska naslova na Međunarodnom festivalu u Annecyju

Festival…

Tri hrvatska animirana filma nalaze se u natjecateljskim programima ovogodišnjeg izdanja festivala u Annecyju, koji će se održati online, od 15. do 20. lipnja. U sklopu natjecateljskog programa kratkometražnih filmova prikazuju se Arka redatelja Natka Stipaničeva te Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, a u natjecanju studentskog filma I’m Not Feeling Very Well Sunčane Brkulj.
– Veliki i dugogodišnji izazovi su prevladani u praktičnom i emocionalnom smislu kako bi se brod Arka izgradio i porinuo i sad je iznimno zadovoljstvo vidjeti kako taj trud nije bio uzalud i da je kvaliteta hrvatskih brodova prepoznata u svijetu. Osim za posrnulu hrvatsku brodogradnju, ovo je divna vijest i za mene pošto mi je Arka prvi profesionalni umjetnički film. Velika mi je čast i zadovoljstvo ući u glavnu konkurenciju Annecyja – rekao je tim povodom redatelj Arke, Natko Stipaničev koji s Mašom Seničić i Damirom Juričićem potpisuje i scenarij. Producent filma je Igor Grubić (Kreativni sindikat) koji dodaje:
hrvatska
Ulaz u konkurenciju Annecy festivala odlična je startna pozicija za predstavljanje Arke i velika je potvrda ne samo autorovom radu i radu naše produkcije, već i hrvatskoj animaciji uopće. Tu vrstu podrške dočekali smo kao izvrsnu motivaciju, tim više jer je riječ o prvom profesionalnom filmu mladog autora i o maloj nezavisnoj produkcijskoj kući koja nastoji graditi politiku studija kroz ideju udruživanja autora raznih profila, poštivanja njihove autorske slobode te poticanja odnosa i odgovornosti spram bitnih društvenih tema.”
Animaciju za film Arka, o veličanstvenom prekooceanskom kruzeru koji plovi morem, radili su Pavao Stanojević i Natko Stipančev, koji je zaslužan i za dizajn, pozadine, montažu i oblikovanje zvuka. Prodajni zastupnik je Bonobostudio, a film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.
Film Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali redatelja i montažera Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića u natjecateljskom programu Annecyja imat će svoju međunarodnu premijeru, a nastaje po priči autorice Mime Simić, koja ujedno potpisuje i scenarij, s Jasnom Žmak i Matijom Pisačićem.
– Zahvaljujem producentici Dijani Mlađenović na povjerenju i hrabrosti tokom ove dugogodišnje produkcijske epopeje. Na ovom sam projektu imao zadovoljstvo surađivati s cijelim nizom izvrsnih profesionalaca koji su i, svi od reda, dragi i velikodušni ljudi. Ipak, najdraži su mi moji klinci: Noa, koji je radio glazbu, i Luka, koji je izradio dodatnu 3D animaciju. Kroz godine rada na ovom filmu činilo mi se da drugi kolege iz branše na cijelu našu ekipu gledaju kao na suludu ekspediciju kapetana Ahaba u potrazi za nedostižnim bijelim kitom. Ipak, na koncu smo uhvatili čak dva Mobyja Dicka: Annecy i Animafest! – rekao je Matija Pisačić.
Animirano djelo smješteno je u London, početkom 20. stoljeća. Slavna detektivka Gloria Scott i njena družbenica Mary Lambert provode sasvim mirnu večer u svom detektivskom uredu. No nepoznati je ubojica upravo pred njihovim vratima ubio profesora Jansona. Pred njima je novi izazov.
Film su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i potprogram MEDIA Kreativne Europe.

Foto: Press