fbpx

U slučaju rata najbolji film 17. Izdanja Liburnia Film Festivala

Opatija…

Završilo 17. Izdanje Liburnia Film Festivala

Liburnia Film FestivalVeronika Janatkova, Diana Tabakov, Varja Močnik, Hrvoslava Brkušić i Nadija Mustapić, međunarodni žiri 17. Liburnia Film Festivala, sinoć je na Ljetnoj pozornici u Opatiji obznanio da je najbolji film festivala češko-hrvatska koprodukcija ‘U slučaju rata‘ redatelja Jana Geberta, nastao u koprodukciji češke produkcijske kuće PINK, HBO Europe i hrvatskog Hulahopa. Nagrada je filmu dodijeljena ‘jer je fokusiran na najvažniju društveno-političku pojavu današnjice koju tretira na otrežnjujući i alarmantan način, dok je društvo u nevjerici ili šuti’.
Posebno priznanje žirija 17. Liburnia Film Festivala pripalo je filmu ‘Mačka je uvijek ženska’ Martine Meštrović i Tanje Vujasinović (Kreativni sindikat) ‘za inspirativne izjave protagonistice pretočene u zaigrani filmski jezik’.
Nagradu publike osvojio je film ‘Tusta’ Andreja Korovljeva koji je ocijenjen visokom prosječnom ocjenom – 4.79. Film je nastao u proizvodnji produkcijske kuće Factum u koprodukciji s Wake Up Films (Srbija), Award Film & Video (Makedonija) i Zagreb filmom.
Nagradom za najbolji regionalni film nagrađen je ‘PLUF!’ Elvisa Lenića (Pulska filmska tvornica) ‘za svoju plufističku poeziju koju film evocira kroz humor i jednostavnost’.
Nagradu za najbolju režiju osvojio je Goran Dević za film ‘Na vodi’ i to ‘za dramaturški preciznu izgradnju međusobnih odnosa svih muških likova koji se nose s teretom iz devedesetih u usporedbi s jedinim ženskim likom koji utjelovljuje odsutnost svakodnevice koju su izbrisale ratne strahote. Za režiju koja uspijeva dotaknuti temu krivnje, a ne samo viktimizacije’.
Jasenko Rasol proglašen je najboljim direktorom fotografije za svoj rad na filmu ‘Susjedi’ Tomislava Žaje ”za intiman taktilan pristup prikazu likova i prostora u kojem žive, osobito prikaza njihovog unutarnjeg svijeta”.
Nagradu za najbolju montažu kući je odnijela Jana Vlčková, montažerka filma ‘U slučaju rata’ ‘zbog ritmičke preciznosti i tajminga u kojemu razotkriva protagoniste, od običnih tinejdžera do opasnih vođa’.
Nagrada za najbolji dizajn zvuka pripala je Martinu Semenčiću za rad na filmu ‘Na vodi’ Gorana Devića ‘za slojevitu i intimnu zvučnu karakterizaciju riječnog krajolika koji zaogrće sve likove koji se u njega slijevaju’.
17. Liburnia Film Festival od 26. do 30. kolovoza na malu Ljetnu pozornicu Opatija donio je 19 recentnih hrvatskih dokumentaraca u konkurenciji, te pet filmova izvan konkurencije od kojih tri u produkciji Restarta, suorganizatora festivala. U off programu prikazano je još sedam filmova među kojima i tri na ovogodišnju temu brodogradnje. Ukupno 11 filmova na LFF-u imalo je premijerna prikazivanja (8 svjetskih, dvije festivalske i jedna hrvatska premijera). Održane su filmske radionice ‘Prvi put snimam’ u izvedbi riječkog Filmaktiva i ‘Filmska početnica’ koju je vodila ekipa Restarta, case study filma ‘Na vodi’, razgovori s autorima te koncerti grupa White on White kojim je festival otvoren i pazinske etno skupine Veja kojim smo se oprostili do iduće godine.

Foto: Press