fbpx

Božićna drvca iskorištavaju za proizvodnju električne energije

Odličan primjer…

Prošle godine prikupljena drvca su mjesec dana opskrbljivala 960 domaćinstava električnom energijom i 2.200 domaćinstava centralnim grijanjem. Bečko komunalno poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48) i ove će se godine pobrinuti da islužena božićna drvca svoj životni vijek ne završe u otpadu

Božićna drvcaOd jučer, 27. prosinca, pa sve do 13. siječnja 2017., stanovnici grada Beča svoja božićna drvca mogu kao i svake godine predati na posebno predviđena mjesta.
Ove godine u Beču postoji 519 takvih javnih lokacija za prikupljanje božićnih drvaca, a zaposlenici MA 48-odjela apeliraju na građane borove donesu bez nakita i ukrasa.
Sva se prikupljena božićna drvca u Beču iskorištavaju za proizvodnju električne energije te za centralno grijanje.
Prošle je godine prikupljeno 685 tona odnosno 157.000 božićnih drvaca, od čega je proizvedeno 1.700 MWh energije. To je bilo dovoljno za opskrbu 960 domaćinstava električnom energijom i 2.200 domaćinstava centralnim grijanjem mjesec dana.
Organizirano prikupljanje božićnih drvaca u Beču započelo je 1990. godine, kada je građanima na raspolaganju stajalo 220 lokacija za prikupljanje. Do danas je prikupljeno preko 2,4 milijuna božićnih drvaca.