U Europskoj noći bez nesreća 28% nije konzumiralo alkohol
Piše: redakcija On 3 stu., 2015 At 01:35 PM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Akcija…

Nastavlja se negativni trend konzumiranja alkohola kod mladih vozača

alkoholViše od pola mladih vozača konzumira alkohol tijekom noćnog provoda čime se nastavlja ovaj negativni trend u odnosu na prošlu godinu. To pokazuju podaci akcije Europska noć bez nesreća koji su prikupljeni u noći sa 17. na 18. listopada 2015. godine u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Osijeku i Varaždinu. Podaci prikupljeni u noćnim klubovima u pet hrvatskih gradova pokazuju kako je od ukupno 555 mladih vozača koji su dobrovoljno pristali na alkotestiranje, samo 28 posto nije konzumiralo alkohol, dok ih je 37 posto konzumiralo alkohol u zakonskim okvirima. Zabrinjavajući je podatak da je 36 posto mladih imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi te je kod pojedinaca izmjereno od 2,34 pa do zabrinjavajućih 3,42 promila pri čemu prevladavaju osobe muškog spola.
Kad se usporede rezultati s prošlom godinom, od ukupnog broja osoba koje su dobrovoljno pristupile alkotestiranju, ove godine 12 posto više osoba su konzumirale alkohol u zakonskim okvirima. Ohrabrujući je podatak da je ove godine 4 posto manje mladih imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi. Time se pokazuje pozitivan utjecaj ovog projekta na svijest mladih pogotovo ako se uzme u obzir veći interes mladih koji se u odnosu na prošlu godinu povećao za 8 posto. U usporedbi s 2013. godinom, 27 posto manje osoba je u ovogodišnjoj akciji konzumiralo alkohol u zakonskim granicama. Međutim kada se usporedi postotak mladih vozača u 2013. godini koji su u dahu imali preko 0,5 promila alkohola, ove godine je vidljiv pad takve prekomjerne konzumacije alkohola s obzirom da je čak 28 posto manje osoba zabilježeno s visokom koncentracijom alkohola u krvi.
alkoholNa osnovu toga se može zaključiti kako se statistički stanje poboljšava, međutim konzumacija alkohola od strane mladih vozača je još uvijek značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka što ukazuje na neodgovorno ponašanje i nužnost nastavka ove i sličnih preventivno-sigurnosnih edukativnih aktivnosti.
Glavna ideja akcije je skrenuti pozornost javnosti na odgovorno ponašanje vozača u prometu, s naglaskom na edukaciju mladih. Akcija se ove godine provodila diljem Europe u više od 200 noćnih klubova kojima su se iz Hrvatske pridružili i klubovi u Zagrebu iz Hrvatske uz poznatu pjevačicu i voditeljicu Mirelu Priselac Remi.

Foto: Press

comment closed