Već deset godina KRADU – Sad je na tebi red
Piše: redakcija On 30 ožu., 2016 At 02:07 PM | Categorized As LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Kazališna revija…

KRADUNa jubilarnoj desetoj po redu Kazališnoj reviji Akademije dramske umjetnosti, KRADU, koja će se održati od 5. do 10. travnja 2016. godine, publika će moći vidjeti jedanaest predstava, od kojih se čak polovica izvodi premijerno, a ostale su reprize ispitnih produkcija. Raznolik program revije uključuje nekoliko suvremenih uprizorenja klasika, praizvedbu novog dramskog teksta, predstavu za djecu te nekoliko plesnih predstava.
KRADUU šest dana festivala publika će imati priliku pogledati premijerne predstave: „Vrijeđanje publike“ (prema tekstu Petera Handkea, u režiji Ivana Penovića), „Kako nastaje kazališna predstava“ (prema tekstu Sunčice Sodar i Hrvoja Korbara, u režiji Hrvoja Korbara), „Proletio je tihi anđeo“ (prema motivima „Galeba“ A. P. Čehova, dramatizaciji Nine Bajsić i Tamare Damjanović, u režiji Tamare Damjanović), „Kad je mrak, zažmiri“ (autorski projekt Maje Ležaić i Nikoline Rafaj) te „Projekt: Pravda“ kazališne platforme Regionalna mreža akademija. Među repriznim su produkcijama predstave: „Tamara“ (prema tekstu Frana Galovića, u režiji Arije Rizvić), „Giga Barićeva“ (ispit iz Scenskog govora i Scenskog pokreta pod mentorstvom profesorica Ivane Legati i Blaženke Kovač Carić), „Životinjska farma“ (glumačka klasa Renea Medvešeka) te tri plesne produkcije „…šš.šš…šš.šŠ.Š.ššŠšškrčkrshhššš…ŠŠšššštktkt…ktkRrrč…čkčkšŠŠŠŠš……..šŠŠsŠtk. [šum].“ (koncept i koreografija Nikolina Medak, u suradnji s izvođačicom Danijelom Vukadinović), izvedbene radionice 1. i 3. godine izvedbenog smjera Odsjeka plesa, „Little Crowd“ (pod mentorstvom Milana Tomášika) i “Students of Images” (koncept i koreografija Matija Ferlin).
U okviru popratnog programa održat će se treći DijalogADU, ciklus razgovora na aktualne teme iz kulturne politike s naglaskom na scenske i audiovizualne umjetnosti te predstava „Fuga o ljubavi“ prema tekstu Alberta Camusa i u režiji Lovre Krsnika. Također, Akademija dramske umjetnosti nastavlja suradnju sa Studijem dizajna pri Arhitektonskom fakultetu te će posjetitelji revije moći razgledati i izložbu plakata za pojedine predstave.
KRADUU sklopu kazališne platforme međunarodnog projekta Regionalna mreža akademija, koji je Akademija dramske umjetnosti s partnerskim akademijama i fakultetima započela u lipnju 2013. godine, na 9. je reviji KRADU organizirano javno čitanje studentskih dramskih tekstova na temu pravde. Oni su izabrani na natječaju provedenom na fakultetima i akademijama iz Ljubljane, Beograda, Novog Sada, Cetinja, Skopja, Sarajeva i Zagreba. Tijekom 2015. i 2016. godine sedam je umjetničkih timova na partnerskim akademijama pripremalo dramske komade, koji se objedinjeni premijerno prikazuju na 10. KRADU pod zajedničkim nazivom „Projekt: Pravda“. Komadi na temu pravde koji će se prikazati su: „Čačkalica“ Kristine Bojanić u režiji Tamare Damjanović, „Ne čujem pečat, Josipe“ Borne Vujčića u režiji Marka Jovičića, „Popokatepetl“ Sare Radojković u režiji Mirka Radonjića, „Šah-mat“ Mile Jovanović u režiji Sare Lucu, „Terapija“ Mirze Skenderagića u režiji Dragane Stojčevske, „Tu sam ja Brecht“ Balša Počeka u režiji Dine Pešuta te „Zezanje“ Dine Pešuta u režiji Irfana Avdića.
KRADU je kazališni festival pokrenut na inicijativu studenata s ciljem prezentiranja njihovih radova javnosti, nema natjecateljski karakter te se održava bijenalno s revijom filmova FRKA.

Ulaz na sva događanja je besplatan.

Foto: Press

comment closed