fbpx

Bojan Dragojević otkrio nepoznate detalje o hitu Generale

Ekskluzivno…

Bojan DragojevićGlazbeni producent Bojan Dragojević je u ekskluzivnom razgovoru za portal Scena.hr otkrio kako je nastao ženski bend ‘Učiteljice‘, ali smo saznali i još jednu zanimljivost vezanu za pjesmu ‘Generale‘ koju potpisuju Bojan i Dušan Bačić. Bojan kaže kako su tu pjesmu napravili za ‘Učiteljice’, ali se Severini toliko svidjela već na prvo slušanje da je molila da to bude njezina pjesma, a da ‘Učiteljicama‘ naprave neku drugu pjesmu. Tada su joj Bojan i Dušan predložili da pjesmu ‘Generale’ snimi s ‘Učiteljicama’. Severini se ideja svidjela. Producent nam je ispričao i kako je nastala pjesma ‘Da se nađemo na pola puta’. Kaže kako je pjesma bila prvo napisana za muškog izvođača. No pjevač je pjesmu odbio jer mu nije bila dovoljno ‘moderna’, a u međuvremenu je Neda Ukraden slučajno čula pjesmu i odlučila je otpjevati.

Scena: Recite nam više o sebi, životu, karijeri…?
Ja sam glazbeni producent iz Beograda. Cijeli život sam želio spojiti glazbenu umjetnost, klasično glazbeno obrazovanje i tehnički dio glazbene produkcije. Moj uspjeh u karijeri počinje s pjesmom Nede Ukraden ‘Da se nađemo na pola puta’, a nakon toga nižu se hitovi  ‘Na Balkanu’, ‘Viljamovka’, ‘Tarapana’, ‘Opala’, ‘Ljubomorni ljudi’, ‘Tri čaše’, ‘Nema natrag’, ‘Tsunami’, ‘Generale’….

Scena: Kad ste se počeli baviti produkcijom i zašto?
Za glazbenu produkciju i snimanje glazbe sam se počeo zanimati već s deset godina, a prvi improvizirani studio sam imao s trinaest godina u našem obiteljskom stanu, točnije u jednom ormaru u koji sam nagurao sintisajzer, mikrofon za karaoke i nekoliko slušalica. Tada sam iskreno vjerovao da mi nedostaje  još samo nekoliko sitnica, pa da ‘studio’ bude kompletan…
Naravno, kako sam odrastao, sve ozbiljnije sam shvaćao taj posao i ulagao ogromno vrijeme i energiju da sve oko toga pročitam, naučim, isprobam. Jedini problem je što su u ovom poslu ulaganja beskrajna jer se stalno pojavljuje nešto novo i naprednije, potrebno je dosta truda, novca i posvećenosti da se ne izgubi korak s vremenom.

Scena: Koju suradnju biste posebno naglasili?
Bojan DragojevićDo sada sam surađivao sa svim ozbiljnijim imenima u regiji. U mom studiju su snimljeni mnogi hitovi Nede Ukraden, Severine, Rade Manojlovića, Jasmina Stavrosa, Milice Todorović, Jelene Rozge, Željka Bebeka, Saše Kovačevića…
Nekoliko godina sam bio i šef produkcijskog tima u studiju ‘Minacord’, Željka Joksimovića. U tom periodu bio sam tonski snimatelj i audio engineer na prvom albumu Jelene Tomašević, a sa Željkom sam surađivao na puno pjesama. Jedna od njih je i pjesma ‘Nije ljubav stvar’ s kojom je Željko predstavljao Srbiju na izboru za pjesmu Eurovizije u Baku 2012. godine. Još jedna bitna suradnja u mom životu je bila i ostala s Nedom Ukraden jer smo zajedničkim snagama napravili pjesmu ‘Da se nađemo na pola puta’ i time nam je svima ‘krenulo’ u ovom poslu.

Scena: A kako je nastala suradnja s Dušanom Bačićem?
Bojan DragojevićMoja prva suradnja s Dušanom je bila upravo na pjesmi ‘Da se nađemo na pola puta’. On me je molio da neki njegov demo snimak ‘sredim’ i ‘dotjeram’ da zvuči bolje, pa da onda tu pjesmu ponudimo jednom muškom pjevaču jer je ta pjesma bila prvo napisana za muškog izvođača. Nekoliko dana nakon toga, taj pjevač je pjesmu odbio jer mu nije bila dovoljno ‘moderna’ i htio je ‘veći hit’. U međuvremenu je Neda, potpuno slučajno čula pjesmu i odlučila je otpjevati, a na nama je onda bilo da je iz muške verzije prebacimo u žensku. Malo smo se potrudili oko toga i mislim da je sada svima jasno da nismo pogriješili kad smo tu pjesmu snimili s njom. Taj album, koji je nosio naziv ‘Na pola puta’, je samo u Hrvatskoj bio prodan u preko 50 tisuća primjeraka, tako da jedna zlatna ploča krasi zid mog glazbenog studija ‘Empire’.

Scena: Ispričajte nam kako je nastao ženski bend ‘Učiteljice’?
UčiteljiceJoš prije nekoliko godina, moj kolega i dugogodišnji suradnik Dušan Bačić i ja, smo došli na ideju da napravimo jedan novi ženski bend, koji bi bio osvježenje i nešto moderno na glazbenoj sceni. Ove godine u ožujku je došlo vrijeme da to stvarno i napravimo. Organizirali smo audiciju za članice benda, prijavilo se dosta djevojaka iz Hrvatske i Slovenije, a mi smo se trudili izabrati najbolje…
‘Učiteljice’ su tri mlade, talentirane, lijepe i obrazovane djevojke. Uz njih rame uz rame stojimo Dušan i ja i upravo to razlikuje ‘Učiteljice’ od drugih bendova. Spojili smo mladost, iskustvo, ljepotu i vrhunsko muziciranje u jedan izvanredan spoj koji svi sada zovemo ‘Učiteljice’.

Scena: Kako je došlo do suradnje sa Severinom?
Severina je kod mene u studio došla 2011. godine na preporuku suradnika i prijatelja Faye, koji je surađivao sa Bojan DragojevićSeverinom ranije i napisao joj dosta poznatih hitova. Ona je tražila neki novi zvuk i nove pjesme, a kod nas je pronašla tu ‘egzotiku’ za kojom je tragala…  Suradnja s njom se nije zaustavila samo na tome… Ona je kod mene u studiju otpjevala i snimila skoro sve pjesme s prošlog CD-a, a naša posljednja suradnja je bila na pjesmi ‘Generale’, koju smo mi napravili za ‘Učiteljice’, ali se njoj toliko dopala već na prvo slušanje, da nas je molila da to bude njena pjesma, a da ‘Učiteljicama’ napravimo neku drugu. Mi to nismo željeli, već smo joj predložili da napravimo tu pjesmu zajedničkim snagama, a njoj se ta ideja odmah svidjela. Tako smo ovog proljeća snimili tu pjesmu, ali se njeno izdavanje stalno odlagalo zbog različitih razloga, da bismo konačno imali priliku pjesmu javnosti predstaviti 11. prosinca 2014. Spot za pjesmu smo snimali jako ozbiljno, najkvalitetnijom video opremom i mislim da je rezultat vidljiv već na prvi pogled. Smatram da će pjesma ‘General’ biti veliki hit, kako kod Severine, tako i na koncertima ‘Učiteljica’, kojih ima sve više iz dana u dan.

Scena: Poruka čitateljima portala Scena.hr?
Vjerujte u svoje snove, uvijek se trudite maksimalno i nemojte žaliti ni vrijeme ni novac jer ako nešto ne uspijete odmah iz prve, to ne znači da je nemoguće. To samo znači da morate više da se trudite i da još malo sačekate do ostvarenja svojih ciljeva i snova. Eto toliko…

Foto: Miodrag Marković, Nikola Milovanović, privatni album, Scena.hr