fbpx

Glazbena ostavština Ronnieja Scotta – Ronnie’s

Ronnie’s

U nedjelju, 16. svibnja 2021. godine, s početkom u 23.55 sati na HRT – HTV2, na rasporedu je dokumentarni film Ronnie’s.

Ronnie

Dugometražni dokumentarni film Olivera Murraya slavi globalnu glazbenu ostavštinu R. Scotta i njegova proslavljenog jazz-kluba u londonskom Sohou.

Ronnie

Film donosi dosad neviđene evokativne arhivske snimke, iznimne nastupe uživo uz kojih se osjećate kao da ste u prvom redu i intervjue s legendama glazbene industrije, uključujući Quincyja Jonesa i Sonnyja Rollinsa. Film se ne bavi samo šezdesetogodišnjom povijesti svjetski slavnog kluba i beskompromisnim ljudima koji su ga pretvorili u instituciju nego i unutarnjom tamom s kojom je Scott živio cijeli život dok se borio s duševnom bolesti, a tu je bitku naposljetku izgubio.

I sam vrhunski tenor-saksofonist, Scott je osnovao klub u londonskoj četvrti Soho s kolegom glazbenikom i poslovnim partnerom Peterom Kingom. Nadahnuli su ih poslijeratni jazz-klubovi prepuni energije koje su otkrili u njujorškoj 52. ulici. Otad je klub Ronnieja Scotta ugostio najveće svjetske jazz-legende utirući put transatlantskoj glazbenoj razmjeni i promidžbi afroameričkih umjetnika i glazbenika.

Bili su to Chet Baker, Miles Davis, Ella Fitzgerald, Van Morisson, Buddy Rich i Nina Simone. Klub je ugostio i superzvijezde drugih žanrova kao što su Jimi Hendrix, koji je ondje održao posljednji nastup prije smrti, i Lady Gaga.

Ronnieja su voljeli mnogi, od slavnih velikana do brojnih glazbenika u novčanoj stisci kojima je pomogao. No borio se s depresijom i njegova prerana smrt zbog samoubojstva 1996. ostavila je jazz-zajednicu bez poštovanog vođe. Njegova ostavština živi u klubu koji ostaje nepokolebljivi predvodnik na jazz-sceni.

Autor: Oliver Murray
Odabrala: Mira Vočinkić

nedjelja, HRT – HTV2, 16.05.2021., 23.55, Glazbena ostavština Ronnieja Scotta, glazbeno-dokumentarni film 103′ (kod. na sat.)
nedjelja, HRT – HTV1, 16.05.2021., 03.29, Glazbena ostavština Ronnieja Scotta, glazbeno-dokumentarni film 103′ (kod. na sat.)

Foto: Press