fbpx

Iva Močibob: Pjevanje je moja velika strast!

Ekskluzivno…

Grupa E.N.I. u listopadu slavi 18. rođendan

Iva MočibobZa život imamo jednu jedinu priliku, zgrabimo sudbinu u vlastite ruke i prepustimo se onim malim lijepim stvarima koje naše postojanje čine zaista velikim. Uživajmo u trenutku, živimo sada, poruka je nove pjesme kaže lijepa članica grupe E.N.I. Iva Močibob u ekskluzivnom razgovoru za portal Scena.hr prisjetila se svojih početaka u grupi, otkrila neke zanimljive detalje s nastupa, ali i što je pjevušila dok je odgovarala na naša pitanja…

Scena: Izašla je nova pjesma ‘Prekrasan dan’, kako je nastala?
Hmm, vrlo je teško zamisliti nas četiri u glavi autora, Vlade Simcicha Vave, ali opća je pretpostavka da je bio inspiriran nečim stvarno lijepim i neodoljivim, haha… Naime, nakon što nam je poslao demo snimku, sve smo zaključile kako nam je pjesma upravo sjajna i da je želimo u svom repertoaru za budući album. Zaključili smo svi zajedno da nam paše optimizam i radost života koje pjesma nosi. Nismo dugo razmišljali o tome tko bi producentski mogao dati lepršavost samoj pjesmi. Odluka je jednoglasno pala na našeg dragog prijatelja i suradnika Nenu Belana koji je odlično odigrao ulogu, ne samo  producenta, već i gitarista u pjesmi. A pomogli su nam i Vedran Križan na klavijaturi te Alen Tibljaš na bubnjevima. Baš smo sretne što imamo takvu ekipu suradnika u svome gradu.

Scena: Koja je poruka pjesme?
Za život imamo jednu jedinu priliku, zgrabimo sudbinu u vlastite ruke i prepustimo se onim malim lijepim stvarima koje naše postojanje čine zaista velikim. Uživajmo u trenutku, živimo sada!

Iva MočibobScena: Što vas raduje?
Individualno? Ili kao sastav? Ako je ovo drugo u pitanju onda je to svakako dugotrajnost naše ‘veze’ (zajedno smo od 1996.), snimanje novih materijala, bez obzira radi li se o singlu ili albumu, i naravno, probe te nastupi uživo s bendom. Privatno nas čini izuzetnim sretnicama kad u miru subotnjeg i nedjeljnog jutra pijemo kavu s partnerom, čitamo svaki svoje novine, grickamo doručak, malo komentiramo. Male svakodnevne sitnice koje život čine lijepim.

Scena: E.N.I. uporno odolijevaju komercijalizaciji, imate svoju publiku, ali ste malo u medijima. Je li to nedostatak ili prednost?
Mi za sebe držimo da smo pop sastav, dakle, na neki način smo gotovo mainstream. Pjesme nam se u dovoljnoj mjeri emitiraju na radio valovima, ali da, složit ćemo se s vašom konstatacijom da smo možda na neki način manje u medijima negoli mnogi naši kolege sličnih glazbenih usmjerenja. Postoji svakako neki otpor u nama, nešto što nas priječi da se više, samouvjerenije nametnemo na sceni. Svakako ne pomaže nam niti činjenica da živimo i radimo u Rijeci koja je ipak dislocirana od onih najvažnijih i najmoćnijih medija koji kreiraju opće mnijenje, a radi se o TV kućama s nacionalnim predznakom.

Scena: Prisjetite se svojih početaka u grupi E.N.I. ?
Bilo je to davno, u prošlom stoljeću i tisućljeću. Zapravo smo zajedno stasale iz djevojčica u žene. Voditeljica ‘Putokaza‘ Miranda Đaković nas je izdvojila s obzirom da smo bile solistice u tom zboru i došla na ideju da bi bilo zgodno da se od nas stvori jedan komercijalniji projekt pa nas je 1996. spojila u vokalnu četvorku i nadjenula nam ime E.N.I. Mislim da ni sama nije mogla zamisliti, kao ni mi, da ćemo uspjeti doživjeti punoljetnost kao bend. Prvi smo put nastupile na Zadarfestu 25. listopad 1996. godine s pjesmom ‘Ljubav je tu’, a samo nekoliko mjeseci poslije, 9. ožujka  1997. pobijedile smo na Dori s pjesmom ‘Probudi me’.  I da, baš ove godine u listopadu slavimo svoj 18. rođendan.

Scena: Je li pjevanje hobi ili posao?
Muzika u svojoj suštini je ono über, nemjerljivo i snažno što nas drži u cijelom tom ‘biznisu’. Po tome zaključujem da se radi o strasti, nečemu bez čega ne mogu ni ne želim zamisliti niti jedan dan svog života. Kad znate što vas fura, kad ste sigurni što želite biti kad narastete od svoje pete godine, to je puno više od hobija ili posla.

Scena: Radite kao učiteljica pa kako spajate pjevanje i rad s djecom?
Već više od pet godina uspješno spajam ta dva posla. Radim u krasnoj maloj školi u Rijeci (OŠ Trsat), imam jako inspirativne učenike, ali i kolegice i kolege. Često u nastavi koristim pjesmu, pjevanje i pokret što uvelike pomaže usvajanju gradiva, posebno engleskog jezika koji uz hrvatski jezik predajem. Uz to, škola je mjesto u kojem ako želite možete maksimalno koristiti svoju kreativnost pa neke scensko-pjevačko-glumačke  afinitete možete pokazati na raznim projektima koji nisu vezani uz samu nastavu. U tom dijelu stvarno uživam zajedno s svojim učenicima i kolegicama i kolegama i iz takvih se zajedničkih kreativnih druženja rađaju stvarno lijepi i uspješni projekti škole.

Scena: Koja su najzanimljivija mjesta na kojima ste pjevali?
Dublin! Apsolutno! Šteta je što nismo imale više prilike istražiti ostatak našeg planeta samo zahvaljujući pjevanju.

Iva MočibobScena: Koji nastup vam je posebno drag?
Simpatični su svi nastupi koji uključuju djecu, a bile smo u mnogim situacijama kad smo nastupale okružene djecom. Oni su uvijek bez zadrške, druželjubivi i vole se uključiti u ples i pjevanje bez obzira ima li koga na podiju ili ne.

Scena: Je li vam se ikad dogodila neka smiješna situacija na nastupima?
Dogode se neke situacije. Sitne nezgode s odjećom koja se raspara baš u krivom trenutku i na krivome mjestu, ponekad neka od nas zaboravi svoj tekst u pjesmi ili neki od članova našeg benda krene u krivi akord, ali to je sve dio čarolije. Nekako se uvijek uspijemo iskobeljati da nitko ne skuži. A ako skuži, smiješak uvijek pomogne.

Scena: Razmišljate li o vjenčanju i majčinstvu?
Aha.

Scena: Planovi u karijeri?
Do kraja godine se nadamo sakupiti od naših autora još pjesama i prionuti snimanju albuma. Ili e.p. izdanja, to ćemo još vidjeti s našim izdavačem Dallas Records. Za ljeto smo pripremile nešto sasvim drugačije – odmor! I odlaske na koncerte poput Rolling Stonesa, Black Keys,…

Scena: Koje stihove najradije citirate ili pjevušite?
Mnoge stihove. Ovisno o danu, raspoloženju, inspiraciji.  Trenutno pjevušim:
“You just call out my name, and you know where ever I am I’ll come running to see you again. Winter, spring, summer, or fall, all you have to do is call and I’ll be there, you’ve got a friend”.

Foto: Press