fbpx

Programska pravila za praćenje izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016.

HRT…

Hrvatski sabor– Hrvatska radiotelevizija (HRT) donijela je Programska pravila za praćenje izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. godine. U skladu s time Hrvatska radiotelevizija izborne će aktivnosti pratiti na svim svojim medijskim platformama – na radiju, televiziji, teletekstu i na mrežnim stranicama. Javni medijski servis pritom jamči novinarsku neovisnost, profesionalnost i stručnost, poštivanje novinarskoga kodeksa i slobode izražavanja – piše u priopćenju HRT.
Televizijska predstavljanja sudionika na izborima emitirat će se od 24. kolovoza do 8. rujna, a u skladu s izbornim pravilima organizirat će se i najmanje jedno televizijsko sučeljavanje.
Adresa mrežnih stranica na kojima će Hrvatska radiotelevizija opsežno pratiti sve izborne aktivnosti i objavljivati sve bitne podatke povezane s izborima bit će izbori.hrt.hr. Liste kandidata svih izbornih jedinica objavit će se na tim mrežnim stranicama nakon što ih Hrvatska radiotelevizija zaprimi od Državnoga izbornog povjerenstva (DIP). U skladu s dosadašnjom praksom utemeljit će se HRT-ov izborni stožer koji će svakodnevno primati prijave i druge obavijesti lista i kandidata bitne za izbore.
HRT, javni natječaj– Hrvatska radiotelevizija građane će upoznavati s izbornim sustavom i načinom kandidiranja, pozivati ih da iziđu na izbore te emitirati obavijesti Državnoga izbornog povjerenstva i Ustavnoga suda Republike Hrvatske koje su od važnosti za pravilnost postupka provedbe izbora. U okviru predizborne kampanje, koja će trajati od 16. kolovoza do 9. rujna, Hrvatska radiotelevizija omogućit će svim političkim strankama, odnosno stranačkim i neovisnim listama i kandidatima za zastupnike nacionalnih manjina, njihovo predstavljanje na medijskim platformama Hrvatske radiotelevizije u skladu sa zakonskim propisima te donesenim pravilima i aktima, vodeći se načelom pravičnosti, odnosno uravnoteženošću, poštenjem, objektivnošću i nepristranošću. Redoslijed nastupa za iznošenje izbornih programa u posebnim emisijama Hrvatske radiotelevizije utvrdit će se ždrijebom uoči početka izborne promidžbe u nazočnosti predstavnika sudionika na izborima, predstavnika Državnoga izbornog povjerenstva Republike Hrvatske i javnoga bilježnika. Hrvatska radiotelevizija posebne će izborne emisije s predstavljanjima sudionika na izborima započeti objavljivati 24. kolovoza, a objavljivat će ih do 8. rujna. U skladu s izbornim pravilima Hrvatska radiotelevizija organizirat će i emitirati najmanje jedno televizijsko sučeljavanje – napisali su u pripćenju iz HRT.

Foto: Izbori.hr, Press