fbpx

Luka Stepančić: Ovdje su četiri najbolje ekipe

Stockholm…

Mi smo dobri u obrani i bit će to stvarno prava borba, rekao je Luka Stepančić

Luka Stepančić– Po meni su sve četiri ekipe favoriti za zlato, ovdje su četiri najbolje ekipe. Njihova tranzicija je odlična, visok broj golova koji postižu, stvarno su snažni 1 na 1. S druge strane, mi smo dobri u obrani i bit će to stvarno prava borba – rekao je Luka Stepančić.
Susreti Hrvatske i Norveške polako postaju rukometni klasik na velikim natjecanjima. U posljednje četiri godine ovo će biti peti međusobni susret. Obje reprezentacije stigle su do Stockholma bez poraza. Norveška je doduše malo uspješnija jer ima svih sedam pobjeda (BiH 32:26, Francuska 28:26, Portugal 34:28, Mađarska 36:29, Švedska 23:20, Island 31:28, i Slovenija 33:30), a naša reprezentacija remi u posljednjem susretu sa Španjolskom.
Norveška ima trenutačno prvog strijelca Europskog prvenstva i po mnogima budućeg MVP igrača. Sander Sagosen je do sada postigao 51 pogodak, i samo ga deset pogodaka dijeli od rekorda Kire Lazarova iz 2012. godine koji je zabio 61 pogodak. Inače sa 114 pogodaka na četiri posljednja prvenstva on je postao najbolji norveški strijelac svih vremena na europskim prvenstvima. Usporedbe radi naš najbolji strijelac na ovom natjecanju je Igor Karačić s 29 pogodaka i trenutačno je na desetom mjestu najboljih topnika europske smotre.
Na vratarskim pozicijama Norveška je također za sada u prednosti. Torbjoern Bergerud naime ima 62 obrane, a Marin Šego 48.
Hrvatskoj je ovo deveto polufinale na europskim smotrama. Norveškoj pak tek drugo. 2016-te godine u Poljskoj zaustavila ih je Njemačka i otišla do kraja. U borbi za broncu, na tom istom prvenstvu Hrvatska je protiv Norveške slavila 31:24.
Hrvatska je dvaput dobila polufinalne okršaje. 2008 protiv Francuske, 24:23, odnosno dvije godine poslije protiv Poljske 24:21. Tvorac obje pobjede kao izbornik bio je Lino Červar. Hrvatska finale velikog natjecanja nije imala od tog sudara s Francuskom u Beču.
– Dva sudara različite filozofije. Sigurno da su oni napadački orijentirani, ta tranzicija im je nekakav temelj i morat ćemo se što prije vraćati u obranu, postaviti našu zonu. Znamo tko je Sander Sagosen, ali imaju još veliki broj odličnih igrača. Tako da bi bila greška pričati samo o jednom igraču. Obrana nam mora biti gusta, mora biti jedna fanatična borbenost – rekao je Hrvoje Horvat.
Hrvatska i Norveška danas u 18.00 sati uz prijenos na TV igraju za finale Europskog prvenstva u rukometu.

Foto: Press – Hrvatski rukometni savez